''Adoptarea acestor valori-limită va reduce numărul de cazuri de cancer la locul de muncă'', a explicat executivul comunitar într-un comunicat de presă. Propunerea CE va trebui să fie adoptată de Consiliul UE şi Parlamentul European.

Propunerea va permite salvarea a circa 100.000 de vieţi în următorii 50 de ani, a dat asigurări comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, Marianne Thyssen.

Printre cei 13 agenţi vizaţi se află siliciul cristalin alveolar şi compuşi ai cromului, care afectează ''un număr foarte mare de lucrători''.

Propunerea Bruxellesului, care trebuie să modifice directiva-cadru privind sănătatea şi securitatea muncii, vizează armonizarea regulilor la nivelul Uniunii Europene, în special faţă de statele membre care nu au stabilit praguri de expunere la nivel naţional.

''Absenţa valorii-limită de expunere profesională la scară naţională pentru anumiţi agenţi cancerigeni sau nivelul lor ridicat pentru alţii sunt sinonime nu doar cu o protecţie insuficientă a lucrătorilor europeni, dar şi cu posibile repercusiuni negative pe piaţa internă'', a subliniat Comisia Europeană.

Statele membre au totuşi posibilitatea de a adopta valori-limită naţionale mai riguroase decât cele fixate la nivelul UE.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în Uniunea Europeană, cancerul este prima cauză a mortalităţii la locul de muncă – în fiecare an, 53% dintre decesele referitoare la boli profesionale sunt cauzate de cancer. AGERPRES