Comisia Europeană modifică perceperea TVA-ului. Cum vor fi afectați consumatorii?

Comisia Europeană a informat într-un comunicat că bunurile cu o valoare mai mică de 22 de euro importate în UE de către societăți din afara UE sunt scutite de TVA în cadrul sistemului actual.

Totuși, această scutire este suspendată începând de joi. Astfel, TVA-ul va fi perceput pentru toate bunurile care intră în UE, precum și în cazul bunurilor vândute de întreprinderile din UE.

Această scutire este utilizată în mod abuziv

„Studiile și experiența au arătat că această scutire este utilizată în mod abuziv, vânzătorii lipsiți de scrupule din afara UE etichetând greșit transporturile de bunuri, de exemplu telefoanele inteligente, pentru a beneficia de scutire. Această lacună le permite societăților respective să submineze concurenții din UE și reprezintă o fraudă estimată la 7 miliarde euro pe an în detrimentul bugetelor din UE, ceea ce duce la o sarcină fiscală mai mare pentru alți contribuabili”, transmite Comisia Europeană.

În momentul de față, vânzătorii online trebuie să fie înregistrați în scopuri de TVA în fiecare stat membru în care au o cifră de afaceri care depășește un anumit prag general, care variază de la o țară la alta.

De la 1 iulie, aceste praguri diferite vor fi înlocuite cu un prag comun la nivelul UE de 10 000 euro, iar dacă pragul este depășit, TVA trebuie plătită în statul membru în care sunt livrate bunurile.

Cum vor fi afectați consumatorii?

Potrivit Comisiei Europene, schimbarea ar trebuie să fie în folosul consumatorilor deoarece TVA-ul ar trebui să facă parte din prețul plătit vânzătorului pentru produsul achiziționat..

„Înseamnă că nu mai există apeluri din partea serviciilor vamale sau de curierat prin care se solicită o plată suplimentară atunci când bunurile ajung în țara dumneavoastră, deoarece TVA-ul a fost deja plătit”, transmite Comisia Europeană.

Noile schimbări vor intra în vigoare la 1 iulie și vor afecta vânzătorii, piețele dar și platformele online, atât din interiorul, cât și din afara UE, operatorii poștali și curierii, administrațiile vamale și fiscale, precum și consumatorii.