Săptămâna trecută, prețul pentru 1000 mc de cherestea de lemn a crescut la un maxim istoric de 1.188 dolari, conform Random Lengths. De la începutul pandemiei, prețul cherestelei a crescut cu 232%, potrivit Fortune.

Constructorii de case sunt deja disperați, deși plafonul ar putea ajunge și mai sus. Penuria severă de cherestea, accentuată de pandemie și de închideri, a adus deja cumpărătorii la limita răbdării. Ei cumpără contracte la prețuri exorbitante pentru a se asigura că vor obține cheresteaua de care au nevoie la proiecte aflate deja în derulare.

“Piața are probleme. Ar putea scăpa de sub control în următoarele câteva luni”, a declarat Dustin Jalbert, economist la Fastmarkets RISI.

Cauza? Oferta de lemn pur și simplu nu poate ajunge din urmă cererea care continuă să crească odată cu începerea construcției caselor și a perioadei de renovare a locuințelor.

Această nepotrivire a cererii și ofertei este în mare parte un rezultat al pandemiei.

În momentul în care lockdown-urile au determinat fabricile să oprească producția, americanii închiși în case au dat fuga la magzinele de bricolaj. Asta a făcut ca inventarul de cherestea să scadă.

Piața cherestelei din 2021 continuă să atingă noi maxime care erau de neconceput în urmă cu doar câțiva ani, notează Reuters. Din punct de vedere istoric, cheresteaua se tranzacționa între 200 și 400 de dolari pe mia de mc. Dar, începând din 2018, factorii de cerere și ofertă au provocat volatilitate fără precedent și au crescut prețurile.

Sursa foto INQUAM  Casian Mitu