Comisia Europeană va începe marți desfășurarea unei misiuni de audit la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Scopul principal este evaluarea sistemului de control oficial privind siguranţa microbiologică a alimentelor de origine non-animală.

Se pare că auditul desfăşurat de Comisia Europeană are două obiective. Primul în reprezintă evaluarea sistemului de control oficial în domeniul igienei alimentelor, pentru a preveni contaminarea microbiologică a alimentelor de origine non-animală. De cealaltă parte, al doilea obiectiv în reprezintă verificarea sistemului de control oficial în domeniul trasabilităţii seminţelor germinate şi seminţelor destinate germinării, se arată într-un comunicat remis luni de ANSVSA.

Mai exact, începând de marți, reprezentanţii Comisiei Europene urmează să evalueze modul în care sunt planificate şi implementate controalele oficiale, inclusiv activităţile de urmărire şi măsurile aplicate în cazul constatării unor neconformităţi.

Ce va verifica Comisia Europeană

De menționat este faptul că sunt vizate de verificări şi procedurile de control sau prelevarea de probe pentru a preveni contaminarea microbiologică a alimentelor de origine non-animală, înainte, în timpul recoltării şi după recoltare.

În cazul acestora din urmă sunt incluse controalele oficiale efectuate la nivelul unităţilor producătoare de alimente “gata de consum”, precum seminţe germinate, fructe de pădure şi legume (proaspete şi congelate) consumate în stare crudă.

De asemenea, pe parcursul celor şapte zile ale misiunii de audit, oficialii europeni vor purta discuţii cu reprezentanţii structurilor din ANSVSA implicate în sistemul de control oficial pentru prevenirea contaminării microbiologice a alimentelor de origine non-animală, cu reprezentanţii Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi structurilor de la nivel central implicate în domeniul analizelor de laborator şi cu specialişti din cadrul mai multor Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, se mai arată în comunicat.

În ceea ce privește desfășurarea evaoluării, conform sursei citate, misiunea de audit va avea loc în sistem de videoconferinţă, în perioada 26 ianuarie – 4 februarie.