Creditorii internaţionali ai Greciei (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană) au apreciat că, prin acest vot, autorităţile de la Atena s-au achitat ''într-o manieră satisfăcătoare şi oportună'' de condiţiile care le-au fost puse în acordul încheiat luni dimineaţă, a declarat purtătoarea de cuvânt pentru probleme economice a CE, Annika Breidthardt.

Acordul politic convenit luni dimineaţa de liderii statelor din zona euro prevede că autorităţile de la Atena vor constitui un fond destinat să regrupeze fonduri de până la 50 de miliarde de euro din privatizări.

Jumătate din această sumă ar urma să meargă spre recapitalizarea băncilor greceşti, 12,5 miliarde de euro sunt destinate reducerii datoriilor şi 12,5 miliarde de euro vor fi alocate pentru investiţii.

La cel de-al treilea plan de asistenţă pe trei ani acordat Greciei, Mecanismul European de Stabilitate (MES) va contribui cu o sumă cuprinsă între 40 şi 50 de miliarde de euro. Fondul Monetar Internaţional are în prezent la dispoziţie 16 miliarde de euro dintr-un program care va expira în luna martie 2016.

La fondurile avansate de MES şi FMI se vor adăuga sumele rezultate de pe urma privatizării unor active ale statului grec.

Responsabilii europeni estimează că, spre sfârşitul celui de al treilea programului de asistenţă, Grecia va putea reveni pe pieţele financiare pentru a strânge singură fondurile de care are nevoie.

SURSA: Agerpres