Pentru a stimula redresarea zonei euro şi inflaţia scăzută persistentă, Guvernele ar trebui să se concentreze anul viitor pe investiţii, reforme structurale şi finanţe publice robuste. Responsabilitatea pentru mai multe investiţii o au statele care îşi permit cel mai bine asta – Germania şi Olanda – care beneficiază, de asemenea, de pe urma reechilibrării propriilor lor economii, se arată în raport. 

'Riscul unei creşteri reduse extinse şi a inflaţiei scăzute în zona euro ar trebui compensată în special de statele care sunt mai bine plasate pentru a majora investiţiile. Acesta este cazul Germaniei şi Olandei, al căror excedent de cont curent ar urma să rămână ridicat în următorii ani', apreciază Comisia Europeană. 

Instituţia consideră că un excedent de cont curent mai ridicat de 7% din PIB este excesiv, iar Germania a înregistrat deja un excedent de 7,8% din PIB anul trecut. 

Germania ar urma să înregistreze un nivel record al excedentului de cont curent, de 8,7% din PIB, în 2015, de 8,6% din PIB în 2016 şi de 8,4% din PIB în 2017. 

În cazul Olandei, nivelul este chiar mai ridicat, din 2012 excedentul de cont curent depăşeşte 10% din PIB şi abia în 2017 ar urma să se atenueze, la 9,6% din PIB. 

'Persistenţa unor excedente semnificative de cont curent în ţări cu necesităţi de îndatorare relativ scăzute implică economii masive şi dezechilibre în investiţii, ceea ce va duce la o alocare greşită a resurselor', avertizează CE. 

Raportul vine pe fondul sporirii criticilor referitoare la politica economică a Germaniei, potrivit cărora Berlinul nu face suficient de mult pentru a stimula creşterea internă. În schimb, oficialii de la Berlin susţin că avansul economiei reflectă competitivitatea companiilor germane în diferite sectoare şi nu este ceva care poate fi ghidat de Guvern. 

Germania este cel mai mare exportator al lumii şi a anunţat că vrea să-şi calibreze investiţiile suplimentare într-un mod care să nu necesite majorarea datoriei. Începând din 2011, Germania deţine titlul de ţara cu cel mai mare excedent de cont curent din lume. 

De asemenea, Comisia Europeană apreciază că 'statele cu relevanţă sistemică', cum ar fi Italia şi Franţa, trebuie să grăbească adoptarea reformelor structurale dar Italia, care are un nivel ridicat al datoriei, sau Franţa, cu deficit de cont curent, vor beneficia de cererea suplimentară care poate fi creată de statele care înregistrează excedente. 

'O reducere a excedentelor în statele cu necesităţi de îndatorare relativ scăzute ar aduce o îmbunătăţire necesară a cererii în zona euro şi ar ajuta la atenuarea dezechilibrelor cu care se confruntă statele cu datorii ridicate', se arată în raport. 

AGERPRES