Comisia Europeană a aprobat astăzi oficial, extinderea, până în iunie 2016, a ajutoarelor destinate agricultorilor europeni pentru atenuarea consecinţelor embargoului impus de Rusia în cazul importurilor de produse agroalimentare din Uniunea Europeană, informează agenţia EFE. Măsurile de sprijin pentru sectoarele de legume şi fructe şi lapte au fost adoptate în urmă cu un an, ca răspuns la decizia de a 'închide poarta" pentru produsele europene, o formă de represalii pentru poziţia Bruxelles-ului faţă de criza dintre Rusia şi Ucraina. "Măsurile semnificative luate până în prezent de Uniunea Europeană au demonstrat solidaritatea UE cu agricultorii, după veto-ul rus. Aceste măsuri au jucat un rol important pentru atenuarea consecinţelor deciziei Moscovei şi, de aceea, au fost prelungite", a subliniat comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan.

"Este necesar să se continue cu măsurile de securitate pentru a oferi garanţii producătorilor de legume, fructe şi produse lactate, care se confruntă cu o situaţie dificilă din cauza embargoului", a adăugat oficialul european. Pentru sectorul de lactate, măsurile vor consta în achiziţii publice şi ajutor pentru depozitare privată, atât a untului, cât şi a laptelui praf degresat.

În ceea ce priveşte legumele şi fructele, CE a propus extinderea, până la 30 iunie 2016, a măsurilor ce au expirat în 30 iunie 2015 şi care vizau cea mai mare parte a grupurilor de produse din această categorie (inclusiv piersicile şi nectarinele). Aceste măsuri constau în preluarea acestor produse pentru libera distribuţie de către organizaţiile de caritate sau pentru alte scopuri, precum hrana animalelor, compost sau distilare.

CE a explicat că aceste cantităţi vor fi distribuite între statele membre care au exportat "cantităţi semnificative în Rusia, în ultimii trei ani". În plus, o cantitate semnificativă, ce nu va depăşi 3.000 de tone, ar putea fi retrasă în toate ţările pentru a putea fi stabilizată piaţa.

Reprezentanţii de la Bruxelles au precizat că, în cazuri de intervenţii, autorităţile publice cumpără cantităţile oferite de operatorii privaţi la un preţ fix şi până la 109.000 tone de lapte praf degresat şi 50.000 tone de unt. O dată atinse aceste volume, intervenţia va putea continua, dar în sistem de licitaţii. Dacă se optează pentru depozitarea privată, proprietarul bunurilor îşi ia angajamentul de a le retrage de pe piaţă pentru o anumită perioadă de timp şi de a le păstra şi primeşte ajutoare pentru o parte din cheltuielile de înmagazinare.

Până în prezent, de la începutul programului, în septembrie 2014, au fost oferite 108.652 tone de unt şi 40.045 tone de lapte praf degresat pentru înmagazinare privată. În ceea ce priveşte legumele şi fructele, măsurile implementate până la 30 iunie au permis retragerea de pe piaţă a 770.000 tone, cu un ajutor de 155 milioane euro.

AGERPRES