Comisia Europeană se aşteaptă ca Produsul Intern Brut al Spaniei să înregistreze un declin de 1,5% în 2013, semnificativ mai abrupt decât contracţia de 0,5% estimată de guvernul spaniol, susţine El Pais, care citează un proiect de prognoză.

Miercuri, Comisia Europeană urmează să anunţe prognoza sa de toamnă ce acoperă evoluţia economiei, a inflaţiei, a datoriei şi estimarea deficitului.

Până acum premierul spaniol Mariano Rajoy a lăsat să se înţeleagă că poate întârzia solicitarea unui pachet complet de asistenţă financiară dar înrăutăţirea perspectivelor economiei i-ar putea forţa mâna, apreciază analiştii.

Comisia Europeană nu se aşteaptă ca economia spaniolă să revină pe creştere până în 2014 iar estimarea privind un avans de 0,5% în 2014 este mult sub cea de 1,2% a guvernului, se arată în El Pais.

Pentru 2012, CE se aşteaptă la un declin al Produsului Intern Brut al Spaniei de 1,6%, faţă de 1,5% cât prognoza guvernul de la Madrid.

De asemenea, Comisia are estimări mai sumbre privind deficitul bugetar, care ar urma să ajungă la 8% din PIB în 2012, să scadă la 6% din PIB în 2013 şi la 5,8% din PIB în 2014, incluzând şi costurile recapitalizării băncilor.

Guvernul prognozează un deficit de 7,3% din PIB în 2012, de 4,5% din PIB în 2013 şi de 2,8% din PIB în 2014.

Produsul Intern Brut al Spaniei s-a contractat pentru al cincilea trimestru consecutiv în perioada iulie-septembrie 2012, chiar dacă contracţia a fost mai mică decât cea înregistrată în trimestrul precedent. Institutul naţional de statistică din Spania (INE) a informat că în trimestrul al treilea PIB-ul a înregistrat o scădere de 0,3% comparativ cu trimestrul precedent, după o scădere de 0,4% înregistrată în trimestrul al doilea. În ritm anual, economia spaniolă a înregistrat o contracţie de 1,6%, puţin mai bine decât estimările analiştilor care mizau pe o contracţie de 1,7%.

Spania, a patra economie din zona euro, a recăzut în recesiune la sfârşitul lui 2011, iar rata şomajului a atins nivelul record de 25%. Pentru a reduce deficitul public, autorităţile de la Madrid au demarat un amplu program de austeritate pentru a realiza economii de 150 de miliarde de euro între 2012 şi 2014 însă potrivit analiştilor această austeritate afectează relansarea economiei, afectată de spargerea bulei speculative de pe piaţă imobiliară în 2008.

Creşterea dependenţei băncilor spaniole faţă de fondurile oferite de BCE este o dovadă că băncile spaniole au dificultăţi în a strânge fonduri de pe pieţele financiare. În acest an utilizarea facilităţilor BCE de către băncilor spaniole a crescut semnificativ, chiar dacă în iunie zona euro a convenit să acorde Spaniei un program de sprijin de 100 miliarde de euro pentru susţinerea sectorului financiar spaniol.
Sursa: Agerpres