Comisia Europeană (CE) a lansat o anchetă preliminară antitrust împotriva Google, după ce două companii franceze şi una britanică au depus plângeri împotriva gigantului online, acuzându-l de practici anticoncurenţiale.

Plângerile au fost înaintate de site-ul britanic Foundem, de motorul de căutare ejustice.fr şi de site-ul Ciao.com, care a fost cumpărat de Microsoft acum doi ani.

Reprezentanţii Foundem şi ejustice.fr se plâng de faptul că algoritmul de căutare al Google retrogradează voit paginile lor de Internet, iar Ciao s-a plâns CE în legătură cu termenii şi condiţiile oferite de Google pentru publicitate.

Cazul Ciao a fost analizat iniţial de autorităţile din Germania, însă a fost transferat acum la Bruxelles. Shivaun Raff, fondatorul Foundem, a declarat că problemele legate de ranking au fost rezolvate de Google în decembrie 2009, însă a depus plângerea în numele altor companii care se confruntă cu această problemă.

Activităţile derulate de Google sunt conforme cu legislaţia europeană din domeniul concurenţei, a declarat  Julia Holtz, consilier al Google pe probleme de concurenţă.

Google deţine 90% din piaţa globală a căutărilor pe Internet, potrivit datelor din noiembrie ale firmei de cercetare StatCounter.

SURSA: BBC