Comisia Europeană a decis reluarea transferurilor de fonduri către România în cadrul programului SAPARD, ţara noastră urmând să primească în scurt timp aproximativ 170 de milioane de euro, potrivit unor informaţii furnizate de către Ministerul Agriculturii.

„Comisia Europeană a luat notă de implementarea Planului de Acţiuni pentru remedierea deficienţelor, se arată în scrisoarea transmisă autorităţilor române de către directorul general al Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Jean-Luc Demarty. În scrisoarea sa, oficialul european şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile depuse în acest sens de către autorităţile române”, precizează Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

În urma misiunii de audit a experţilor comunitari din iunie 2008, când s-au identificat o serie de deficienţe în
aplicarea SAPARD, Comisia a decis blocarea transferurilor de fonduri către România.
 
Pentru a nu sista aplicarea programului, în octombrie 2008, România a reluat pe cont propriu plăţile către beneficiarii SAPARD şi a acoperit integral contribuţia publică din bugetul naţional, sumele decontate ridicându-se până în prezent la 150 de milioane de euro, anul 2009 fiind ultimul an în care România mai poate accesa fonduri SAPARD.