Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a menţinut prognozele privind evoluţia PIB în 2009 şi 2010, însă anticipează o accentuare a declinului industriei şi al construcţiilor pentru acest an, se arată în varianta finală a prognozei de toamnă.

Instituţia anticipează că declinul din sectorul industriei se va accentua la 7,3% în acest an, faţă de 5,8% în prognoza anterioară, în timp ce sectorul construcţiilor va scădea cu 19,6%, de la 13,9% în varianta anterioară.

CNP a menţinut proiecţia privind contracţia PIB de 7,7% pentru 2009 şi cea privind creşterea economică de 0,5% pentru anul viitor.

În acelaşi timp, declinul agriculturii va fi de 7% în 2009, mai puţin accentuat decât în varianta anterioară, de 7,8%. În sectorul serviciilor, prognoza indică o scădere cu 4,8% în acest an, mai puţin decât în prognoza anterioară.

Tododată, CNP a înrăutăţit prognoza privind contracţia economică din trimestrul trei 2009, în termeni ajustaţi, atât faţă de trimestrul anterior cât şi faţă de perioada similară din 2008. Astfel, instituţia anticipează un declin economic de 1,2% comparativ cu trimestrul doi, de la 1% în varianta anterioară, şi o scădere economică de 9,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu 0,2 puncte procentuale mai mult faţă de estimarea preliminară.

În serie brută, scăderea din penultimul trimestru este anticipată la 8,7%, în urcare de la 8,5% în varianta precedentă.

În ceea ce priveşte contribuţiile la scăderea reală a PIB de 7,7% din acest an, serviciile vor continua să aibă cea mai mare pondere, respectiv 2,4 puncte procentuale, însă nivelul este mai mic cu 0,5 puncte faţă de prognoza iniţială.

Industia şi construcţiile vor avea contribuţii importante la declinul economic din acest an, respectiv 1,7 şi 2,1 puncte, ambele cifre fiind modificate în urcare. Agricultua va avea o contribuţie de 0,5 puncte procentuale la scăderea PIB.

FMI prognozează un declin economic de 8,5% în acest an în România, urmat de o creştere de 0,5% în 2010.

Sursa: Mediafax