Comisia Europeana a lansat o critica severa la adresa autoritatilor romane, din cauza modului in care acestea au administrat banii europeni alocati pentru reconstructia si dezvoltarea zonelor satesti, dar si pentru lipsa de cooperare in ceea ce priveste problema copiilor institutionalizati. Uniunea Europeana s-a angajat sa sprijine dezvoltarea rurala in tarile candidate prin cadrul programului SAPARD. In Romania, programul urmeaza sa inceapa la sfarsitul anului in curs si, timp de sapte ani, va acorda tarii o finantare nerambursabila de peste 150 de milioane de euro, reprezentand circa 29% din totalul bugetului SAPARD alocat celor zece tari candidate. La aceasta suma se adauga o contributie romaneasca de pana la 50 milioane de euro.
Directorul general responsabil cu extinderea UE in cadrul Comisiei Europene, Eneko Landaburu, a criticat insa modul in care autoritatile de la Bucuresti gestioneaza programul pentru agricultura si dezvoltare rurala, spunand ca este frapat de faptul ca, „la ora actuala, nu putem vedea o strategie si o politica de sustinere a agriculturii”. Landaburu a explicat ca daca nu se infiinteaza de urgenta agentia care sa administreze fondurile SAPARD si daca nu se adopta rapid reglementarile pentru gestionarea financiara a programului, Romania risca sa nu-si poata utiliza alocatia de 150 milioane euro pentru acest an. Negociatorul-sef pentru relatia cu Romania a mai spus ca Uniunea Europeana asteapta ca Guvernul roman sa-i furnizeze informatii legate de utilizarea fondurilor SAPARD, prioritatile in acest sens, garantii privind utilizarea banilor si mandatul structurii care va administra programul. „Avem nevoie de aceste raspunsuri inainte de a lua o decizie privind eliberarea fondurilor pentru SAPARD”, a afirmat Eneko Landaburu.
UE a vazut luminita de la capatul tunelului
Un alt motiv de suparare pentru reprezentantul Comisiei Europene a fost faptul ca Guvernul Romaniei nu s-a tinut de cuvant, nerespectandu-si promisiunea in privinta copiilor institutionalizati. Desi Guvernul roman s-a angajat inca de anul trecut sa urgenteze reforma sectorului caselor de copii – chestiune primordiala in declansarea negocierilor de integrare – Eneko Landaburu a constatat ca inca nu s-a efectuat transferul de competente de la institutiile care administreaza la ora actuala problema, catre Agentia Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului. Mai mult chiar, Landaburu a spus ca, in timpul unei vizite pe care a facut-o la o casa de copii de la Videle, a descoperit ca singurii bani pentru asigurarea hranei copiilor provin din fondurile PHARE, iar autoritatile romane au „uitat” de co-finantarea la care s-au angajat.
Dar ca sa mai indulceasca putin criticile aduse Romaniei, negociatorul-sef Eneko Landaburu a remarcat tendinta favorabila inregistrata de tara noastra in privinta indicatorilor economici din primul trimestru al acestui an. Landaburu a mentionat cresterea semnificativa a exporturilor si cea a Produsului National Brut. Oficialul european a transmis autoritatilor romane ca Planul de Actiune pentru aplicarea Strategiei economice pe termen mediu trebuie pus in continuare in practica, fara sa fie afectat de interesele politice ale actualei sau viitoarei puteri si „indiferent de perioada alegerilor generale ce se apropie”. Conform afirmatiilor lui Landaburu, Comisia Europeana este pregatita sa ofere suportul financiar necesar pentru monitorizarea externa a aplicarii acestui plan.