Comerţul global va scădea anul acesta cu 13% – 32%, în funcţie de impactul economic al crizei, estimează organizaţia cu sediul în Geneva.

“Aceste cifre sunt urâte – nu putem ocoli asta. Dar o redresare rapidă, viguroasă este posibilă. Deciziile adoptate acum vor determina viitoarea formă a redresării şi perspectivele globale de creştere”, a afirmat directorul general al OMC, Roberto Azevedo.

Piețele ar trebui să rămână deschise

Acesta a adăugat că este extrem de importantă menţinerea pieţelor deschise şi predictibile, pentru a stimula investiţiile. Ţările care lucrează împreună vor vedea o redresare mai rapidă decât dacă fiecare ar acţiona separat, susţine Azevedo.

OMC se aşteaptă în 2021 la o creştere a comerţului mondial între 21% şi 24%, în funcţie de durata epidemiei şi de eficienţa răspunsului autorităţilor.

De asemenea, OMC a confirmat că în 2019 comerţul global a înregistrat un declin de 0,1%, din cauza tensiunilor comerciale şi a încetinirii economiei.

OMC stabilește regulile globale de comerț între statele membre

În octombrie, Organizaţia Mondială a Comerţului previziona o creştere a comerţului global de 2,7% în 2020, după un avans de 1,2% în 2019.

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este o instituţie internaţională care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituţie creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizaţiei este să se asigure că schimburile comerciale internaţionale se desfăşoară fluent, liber, corect şi predictibil.

OMC reprezintă continuatorul Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT), încheiat la Geneva în 1947. România a devenit membru GATT în 1971.