Această ofertă amiabilă este o surpriză pentru majoritatea analiştilor, care urmăresc de mai multe luni încercarea Charter Communications, al patrulea operator de cablu din SUA, de a prelua controlul asupra Time Warner Cable. Cu toate acestea combinarea celor 22 milioane de utilizatori ai Comcast cu cei 11,2 milioane ai Time Warner Cable va avea nevoie de aprobarea autorităţilor de reglementare.

Potrivit termenilor tranzacţiei, aprobată joi de consiliile de administraţie ale celor două companii, acţionarii actuali ai Time Warner Cable vor primi 158,82 dolari în acţiuni pentru titlurile lor, adică o primă de 23 de dolari peste ultima cotaţie a acţiunilor Time Warner Cable. Comparativ, luna trecută cei de la Charter Communications au oferit 132,50 de dolari pentru fiecare acţiune Time Warner Cable, ofertă care a fost respinsă în condiţiile în care directorul Time Warner Cable, Rob Marcus, declara că vrea cel puţin 160 de dolari pe acţiune.

La finalizarea tranzacţiei, acţionarii Time Warner Cable ar urma să deţină 23% din noua entitate, care ar urma să fie condusă de preşedintele director general de la Comcast Cable, Neil Smit. Cu peste 30 de milioane de abonaţi, noua entitate ar controla aproximativ 30% din piaţa serviciilor de televiziune cu plată din SUA. Cel mai apropiat rival, DirecTV, deţine în prezent aproximativ 20 de milioane de clienţi.

Dacă va obţine aprobarea organismelor de reglementare, aceasta va fi a doua mare tranzacţie încheiată de Comcast în decurs de un an după ce în 2013 a preluat NBC Universal pentru 17 miliarde de dolari.

Analiştii sunt de părere că cele două firme vor încerca să convingă organismele de reglementare de complementaritatea geografică a operaţiunilor lor. De exemplu Comcast este prezent în special în zonele New Jersey şi Connecticut în timp ce Time Warner Cable este prezent mai ales în zona New York. În plus, în multe zone noua entitate va avea de luptat cu concurenţa venită din partea unor rivali precum operatorii de telefonie mobilă AT&T şi Verizon, care oferă deja servicii de televiziune cu plată şi Internet.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: