Iohannis promite că România va continua să fie un pilon de stabilitate la Marea Neagră

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj cu ocazia operaţionalizării complete a Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu. Ceremonia a fost prezentată de către Mihai Şomordolea, Consilier de Stat – Departamentul Securităţii Naţionale – Secretariat CSAT.

Aici, șeful statului a anunțat că România își va menține rolul important de pilon de stabilitate la Marea Neagră. Totodată, el a precizat că acest moment este un rezultat al efortului național și al sprijinului Aliaților. În plus, Iohannis a spus și că România va continua să aibă un rol important în îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice.

„Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu este astăzi în măsură să îndeplinească misiunea şi rolul care îi revin în cadrul posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre.

Este un moment important pentru România, la care am ajuns prin eforturi naţionale şi aliate susţinute şi conjugate, pe multiple paliere – politic, diplomatic şi militar, şi beneficiind de contribuţiile valoroase ale Aliaţilor noştri”, potrivit președintelui.

Președintele a profitat de ocazie pentru a-i felicita pe toți cei care au contribuit la această performanță.

„Îi felicit, aşadar, pe toţi cei care au contribuit la declararea capacităţii operaţionale finale a Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, Comandament Militar Internaţional NATO, înfiinţat pe teritoriul României în contextul procesului de adaptare a Structurii de Comandă a Alianţei Nord-Atlantice”, spune preşedintele.

Klaus Iohannis a amintit că proiectul finalizat astăzi a început încă din 2018, când, cu ocazia Summitului NATO de la Bruxelles, a făcut cunoscută intenţia României de a completa arhitectura aliată de comandă şi control de pe teritoriul naţional. Potrivit lui, Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu consolidează planificarea şi modul de operare al forţelor şi structurilor NATO din România

„Acest demers al României a fost salutat şi sprijinit de către autorităţile militare ale NATO şi de către Aliaţi, ca şi în cazul altor iniţiative naţionale care privesc adaptarea NATO la noul mediu de securitate şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum prezenţa aliată înaintată în regiunea Mării Negre şi Grupul de luptă NATO din ţara noastră.

Mulţumesc, în numele statului român, pentru prezenţa şi activitatea în cadrul Comandamentului a militarilor din Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Spania şi Turcia, precum şi pentru contribuţia importantă a Statelor Unite ale Americii şi a Luxemburgului. Salut, de asemenea, toţi Aliaţii prezenţi în România în cadrul diferitelor structuri şi activităţi NATO pe care le găzduim”, a transmis şeful statului.

NATO dorește consolidarea poziției militare a României

În acest sens, președintele României s-a referit la deciziile luate în cadrul Summitului de la Madrid, dar și la cele adoptate în 2023, la Vilnius. El anunță că se dorește creșterea capacității NATO de a răspunde provocărilor de securitate, mai ales în contextul războiului din Ucraina.

„La cele două reuniuni s-a stabilit o traiectorie clară pentru adaptarea militară accelerată a NATO, prin măsuri care vor întări apărarea înaintată, apărarea antiaeriană şi cunoaşterea situaţiei operaţionale pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, astfel încât să creştem considerabil capacitatea Alianţei Nord-Atlantice de a răspunde provocărilor de securitate.

Unitatea şi solidaritatea noastre, ca Aliaţi, sunt cruciale, mai ales în contextul războiului ilegal şi brutal de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Recentele atacuri asupra infrastructurii portuare civile ucrainene de la Dunăre, crime de război reprobabile, sporesc riscurile de securitate la graniţele României şi, implicit, la graniţele NATO”, spune Klaus Iohannis.

Președintele a subliniat faptul că România va contribui în continuare al „îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice, inclusiv prin rolul de pilon de stabilitate la Marea Neagră”. Totodată, el a transmis și un mesaj către militari.

„Vă felicit pentru desfăşurarea cu succes a Exerciţiului STEADFAST JUPITER 2023. Aţi demonstrat capacitatea de reacţie, comandă şi control şi rolul important al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est în cadrul posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, la Marea Neagră. Vă încurajez să valorificaţi în continuare instruirea împreună cu militarii români, pentru a spori capacitatea noastră de acţiune comună şi eficientă în cadrul NATO. Vă doresc mult succes în îndeplinirea sarcinilor şi misiunilor care vă revin!”, spune preşedintele, potrivit news.ro.