„Pe ansamblu, toate propunerile sunt luate din programele PNL sau ale mele. E foarte frumos să spui electoratului: Nu mai plătiți impozite, benzina. Dar apare o problemă în buget, înseamnă că nu mai finanțezi școlile, spitalele. Aceste lucuri trebuie făcute după analize serioase, nu într-o lună”, a declarat Iohannis, întrebat dacă este fezabilă propunerea Guvernului privind modificarea Codului Fiscal.

Principala observație a președintelui a fost că guvernul nu a arătat sursele de acoperire a golului de încasări, făcând chiar o comparație cu reducerea CAS de anul trecut, intens contestată și de fostul președinte Traian Băsescu.

„Reducem TVA, reducem cota unică, accizele. Și atunci de unde se colectează bani de la buget?”, s-a întrebat retoric Iohannis, adăugând că există soluții care au fost prezentate de el  și de PNL. „Semnul mare de întrebare pe care mi-l pun e cum poate Guvernul să vină cu un program de reduceri de taxe fără să spună de unde astupi gaura?”, a aratat el.

  La întrebarea jurnalistului privind motivele prezentării proiectului, Iohannis a răspuns sec „din motive de imagine. Dă bine”.

 Președintele a dat de înțeles că nu va susține proiectul: „Fiți asigurați că mai curge multă apa pînă vom avea o lege care prevede aceste reduceri.”

  Vorbind despre lipsa de consultare pe marginea Codului fiscal, președintele a declarat că nici anunțul guvernului că renunță la acordul cu FMI nu i se pare motivat: „Este una din chestiunile care trebuie foarte bine gândite între mai mulți actori. Mi se pare că nu e doar treabă Guvernului. Chestiunea nu e simplă, pentru că sunt argumente foarte serioase pro și contra. Dacă ar fi venit ministrul Finanțelor să spună "Noi ne pregătim să intrăm în zonă euro, nu poți să intri direct, trebuie doi ani de pregătire, un program de rate fixă la schimb, și nu vrem acord cu FMI fiindcă înlocuim ancora FMI cu ancora ERM 2". Ar fi fost o explicație bună și aș fi acceptat-o . Dar așa, să ne spună că nu mai e nevoie, de ce? Se iau în Guvern deciziile doar așa, fără a se cunoaște motivele? Mi se pare destul de grav.”