În dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a afirmat că, în urma reexaminării legii Codului fiscal, în comisiile de specialitate ale Parlamentului au fost aduse o serie de amendamente care vizează în principal reducerea cotei impozitului pe dividende de la 16 la 5% pentru persoanele juridice şi fizice române, precum şi pentru persoane juridice şi fizice nerezidente începând cu data de 1 ianuarie 2017.

Potrivit lui Teodorovici, legea mai prevede plafonarea contribuţiilor de sănătate la 5%, eliminarea impozitului pe construcţii începând cu 1 ianuarie 2017, reducerea cotei de TVA de la 24% la 20 începând cu 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând cu 2017. Supraacciza la carburanţi va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017.

 

Citeşte şi Din 2016, cresc taxele pentru casele proprietăţi personale

Citeşte şi Noul Cod Fiscal creşte taxarea pentru micile afaceri

Citeşte şi Dezvoltarea, subminată de lupta pentru voturi

Citeşte şi Relaxarea fiscală va însemna doar TVA de 20%?

Citeşte şi Codul fiscal şi bătălia pe resurse: Cine ar trebui să le controleze?

Citeşte şi Economia României riscă să-şi rateze şansa din cauza politicienilor populişti

 

 

Liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, a declarat că singura reducere de fiscalitate pe care o propune cu adevărat PSD este reducerea cotei pe dividende de la 16% la 5%. "Singura reducere de fiscalitate pe care o propune cu adevărat PSD şi Guvernul socialist este reducerea cotei pe dividende de la 16% la 5%. Eliminarea supraaccizei, eliminarea taxei pe stâlp sunt lucruri pe care Guvernul Ponta le-a introdus şi acum renunţă la ele. PNL a avut o altă abordare, noi am considerat şi considerăm că cel mai important lucru în fiscalitate ar fi trebui să fie reducerea contribuţiilor sociale. Prin reducerea contribuţiilor sociale agenţii economici româneşti şi-ar fi sporit competitivitatea, nu s-a dorit acest lucru", a spus Nicolăescu.

El a adăugat că PNL va vota pentru Codul fiscal în forma care este "re-prezentată Camerei Deputaţilor".

"Este de la sine înţeles că nu poţi să faci o reducere fiscală masivă, aşa cum a încercat Guvernul Ponta, fără să afectezi echilibrele macroeconomice ale ţării. Cred că în acest moment, prin acordul politic, toţi am înţeles că suntem responsabili. În consecinţă, o altă eşalonare a unor reduceri de impozite şi taxe ne va garanta că România nu va fi afectată, dar în acelaşi timp că mediul de afaceri va găsi în politicile fiscale pe care le propune atractivitate şi mai ales posibilitatea de dezvoltare în viitor. În consecinţă, PNL va vota pentru Codul fiscal în forma care este re-prezentată (prezentată din nou – n.r.) Camerei Deputaţilor astăzi", a afirmat Nicolăescu.

Preşedintele Comisiei pentru buget, Viorel Ştefan, a susţinut că fiscalitatea nu trebuie să mai fie motiv de dispută politică.

"Nu trebuie să neglijăm ce am făcut în vară. Fiscalitatea nu trebuie să mai fie motiv de dispută politică. Nu mai încercaţi să obţineţi puncte politice din dispute pe fiscalitate pentru că facem rău României dacă procedăm aşa, facem rău mediului de afaceri", a punctat Ştefan.

La rândul său, deputatul UDMR Erdei Istvan a spus că, în esenţă, legea amendată, reexaminată ţine cont de aşteptările Uniunii Democrate Maghiare din România.

"Sper că acum s-a născut o variantă a legii Codului fiscal care este mult mai prudenţială şi care, sperăm, elimină toate deficienţele semnalate în scrisoarea Administraţiei Prezidenţiale prin care domnul preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii înainte de a fi promulgată. În esenţă, legea amendată, reexaminată ţine cont de aşteptările UDMR. (…) UDMR susţine amendamentele aduse legii şi pe cele de fond şi pe cele de formă, avem nevoie de acest Cod fiscal pentru a rezolva grila de salarizare pentru mediul bugetar", a arătat Istvan.

Proiectul a fost dezbătut şi votat pe articole, el urmând să intre la sesiunea de vot final, programată la ora 12,00.

Cererea de reexaminare a proiectului Codului fiscal a fost adoptată marţi de Senat. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Citeşte şi Din 2016, cresc taxele pentru casele proprietăţi personale

Citeşte şi Noul Cod Fiscal creşte taxarea pentru micile afaceri

Citeşte şi Dezvoltarea, subminată de lupta pentru voturi

Citeşte şi Relaxarea fiscală va însemna doar TVA de 20%?

Citeşte şi Codul fiscal şi bătălia pe resurse: Cine ar trebui să le controleze?

Citeşte şi Economia României riscă să-şi rateze şansa din cauza politicienilor populişti

SURSA: Agerpres