Când poți depăși pe linie continuă. Depășirea este manevra prin care un vehicul trece în fața altuia sau pe lângă un obstacol aflat pe același sens de circulație, schimbând direcția de mers și ieșind de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care se afla inițial.

Cu toate acestea, depășirea poate fi inițiată doar atunci când marcajele rutiere, semnalele rutiere și vizibilitatea permit acest lucru.

Când poți depăși pe linie continuă

În multe situații, șoferii se confruntă cu necesitatea urgentă de a depăși vehicule precum căruțe, utilaje agricole sau bicicliști care se deplasează mai lent decât vehiculul lor.

Această manevră poate fi efectuată în zonele în care marcajele rutiere sunt continue, iar legislația specifică condițiile în care acestea pot fi trecute cu mașina.

Conform Articolului 120, alineatul 1, litera (i) din Codul Rutier, este interzisă depășirea vehiculelor atunci când aceasta implică încălcarea marcajului continuu, simplu sau dublu, care delimitează sensurile de mers, sau când autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus. De asemenea, este interzisă depășirea când se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere.

În plus, există și semne rutiere care interzic efectuarea depășirilor. În apropierea intersecțiilor, trecerilor de pietoni sau trecerilor de cale ferată, depășirea este interzisă conform legii.

Conform legislației, este interzisă depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Cu toate acestea, există excepții pentru vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, care pot fi depășite în aceste locuri, cu condiția ca vizibilitatea asupra drumului să fie asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului să fie de cel puțin 7 m.

Conform Legii, încălcarea regulilor privind depășirea este sancționată sever.

Persoanele care încalcă aceste reguli vor fi amendate cu între 4 și 5 puncte de amendă, ceea ce se traduce într-o sumă cuprinsă între 660 lei și 825 lei.

linie continua
Linie dublă continuă; SURSA FOTO: Dreamstime

Noi amenzi pentru șoferi

Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord preliminar pentru impunerea unor reguli și sancțiuni suplimentare menite să pedepsească șoferii care încalcă legislația rutieră într-o altă țară decât cea de domiciliu.

Potrivit acestui acord, la solicitarea țării în care a avut loc încălcarea, statul membru al Uniunii Europene unde infractorul își are reședința poate prelua responsabilitatea pentru colectarea amenzilor rutiere. Aceasta este valabilă pentru amenzile cu o valoare minimă de 70 de euro și care nu au fost plătite, după ce toate procedurile legale au fost urmate. Mai multe puteți citi aici.