Codul Rutier stabilește regulile privind circulația în intersecții semaforizate și procedurile de trecere a vehiculelor atunci când semafoarele nu sunt funcționale.

În conformitate cu regulile, când semaforul este verde, conducătorii auto au dreptul să treacă prin intersecție. Atunci când semaforul devine galben sau roșu, aceștia sunt obligați să oprească complet.

În situația în care semaforul este galben intermitent, conducătorii auto sunt obligați să acorde prioritate pietonilor și să oprească în siguranță, în cazul în care aceștia traversează strada sau se pregătesc să o facă.

Când semaforul adresat vehiculelor este verde, acestea au prioritate de trecere. Așadar, pietonii vor avea culoarea roșie.

Însă, atunci când semaforul pentru pietoni devine verde, conducătorii auto sunt obligați să acorde prioritate de traversare acestora. În aceste momente, semaforul pentru vehicule va fi fie în culoarea roșie, fie în culoarea galben intermitent.

„La semnalul roșu vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecţiei, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părţii carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat”, se arată în Art. 83 alin. (2) din Codul Rutier.

semafor, intersectie
Prioritatea la galbenul semaforului / SURSA FOTO: Dreamstime

Cine are prioritate când semaforul este galben intermitent?

Atunci când semaforul este galben, conducătorii auto sunt obligați să oprească. Însă, în situația în care nu pot face acest lucru în condiții de siguranță, au dreptul să treacă intersecția. Totuși, este important să fie acordată prioritate de trecere pietonilor. Pietonii nu primesc verde la semafor atunci când acesta este galben pentru vehicule.

„Când semnalul galben apare după semnalul verde, conducătorul vehiculului care se apropie de intersecţie nu trebuie să treacă de locurile prevăzute la art. 83 alin. (2), cu excepţia situaţiei în care, la apariţia semnalului, se află atât de aproape de acele locuri, încât nu ar mai putea opri vehiculul în condiţii de siguranţă”, se arată în Codul Rutier.

În situația în care intersecția este semnalizată cu semafor verde intermitent la dreapta, șoferii care virează la dreapta trebuie să acorde prioritate celorlalte vehicule sau pietonilor care au dreptul de trecere.

Pe drumurile cu două sau mai multe benzi pe sens, pot exista semafoare distincte pentru fiecare direcție de mers. Astfel, o bandă poate avea culoarea „roșu”, în timp ce celelalte benzi pot primi culoarea „verde”.

În situația în care semaforul nu funcționează, se aplică succesiv următoarele reguli:

  • cele impuse prin indicatoare sau marcaje rutiere;
  • prioritate de dreapta, în cazul în care nu există niciun marcaj sau indicator rutier.

„Semnalul galben intermitent permite trecerea, cu respectarea semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie aplicabile în acel loc. Aceeaşi semnificaţie o are şi semnalul galben intermitent al unei lămpi instalate într-un loc periculos”, se arată în Codul Rutier.

Prin urmare, într-o intersecție în care există un marcaj sau un indicator rutier destinat traversării pietonilor, conducătorii auto sunt obligați să acorde prioritate acestora. Cu toate acestea, este necesar ca pietonii să respecte regulile de traversare.

Cum se traversează strada corect

Conform versiunii actualizate a Codului Rutier, toți pietonii sunt obligați să se asigure înainte de a traversa la trecerea de pietoni.

„Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, se arată în Art. 72 (3) din OUG nr. 195/2002.

Prin urmare, în ciuda faptului că șoferii sunt obligați să acorde prioritate celor care traversează la trecerea de pietoni, pietonii sunt, la rândul lor, obligați să se asigure. Prin urmare, ei nu ar trebui să înceapă traversarea decât după ce vehiculele s-au oprit pentru a le permite să treacă.

„Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector”, se stabilește prin Art. 72 (4) din legea circulației.