Codul Rutier conține instrucțiuni clare pentru șoferi, în momentul în care aceștia vor să schimbe banda de circulație. Potrivit acestor reguli, participanții la trafic sunt obligați să fie prudenți în fiecare moment.

Codul Rutier conține instrucțiuni clare pentru șoferi

De exemplu, o coliziune poate avea loc în clipa în care conducătorii auto trec pe banda de lângă ei imediat după ce au semnalizat stânga sau dreapta, fără a se mai asigura dacă au această posibilitate.

Codul Rutier arată că doar persoana care semnalizează este obligată să acorde prioritate celui din spate. Astfel, trebuie să se asigure că spațiul pe care vrea să pătrundă este eliberat și nu-și pune viața în pericol.

Art. 54(1) din Codul Rutier actualizat arată că șoferul care execută o manevră  „este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”.

„Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, arată art. 54(1) din Codul Rutier actualizat.

soferi trafic aglomeratie masini
Șoferi în trafic / SURSA FOTO: Freepik

Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol

De asemenea, art. 5, din legea 195/2002 oferă o definiție clară pentru manevra de depășire. Potrivit articolului, depăşirea este „manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”.

Trebuie menționat și că nu se consideră depășire atunci când șoferul de pe banda apropiată circulă mai rapid. În acest caz, manevra este numită devansare.

Un alt aspect important este că șoferii care au executat manevra de depășire trebuie să revină pe bandă.

Șoferii care vor schimba banda ilegal riscă o amendă în valoare de 330 sau 495 lei.

Mai mult, sancțiunea se poate majora dacă depășirea se va face neregulamentar. Astfel, valoarea amenzii poate trece de 1000 de lei.