Cod portocaliu de ninsori în România! Alertă meteo ANM. O vreme teribilă lovește România

Vremea de iarnă își intră în drepturi de sâmbătă, 11 decembrie, după ce ANM a transmis că este în vigoare un cod portocaliu de ninsori și unul galben de ploi însemnate cantitativ în 13 județe din țară. Nicio zonă geografică a țării nu scapă de această informare.

Cod portocaliu de sâmbătă până duminică

O alertă meteo Cod portocaliu va fi în vigoare de sâmbătă de la ora 17.00 până duminică la ora 17.00. În Carpaţii Meridionali şi de Curbură vor fi precipitaţii abundente. Astfel, va ploua, iar la altitudini de peste 1700 de metri va ninge, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 80…100 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând zăpada şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii.

Cantităţile de apă vor depăşi 50…60 l/mp şi pe suprafeţe mici 70 l/mp. Judeţele vizate sunt Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Braşov, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Covasna şi Vrancea.

sursa: captura foto ANM

Informare ANM cod galben de ploi, ninsori şi viscol până duminică seara în aproape toată România

De asemenea, Autoritatea Națională de Meteorologie a transmis că a intrat în vigoare un cod galben de ploi şi ninsori puternice şi Oltenia, Muntenia, Banat şi Moldova, dar şi un Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol la munte, pentru 13 judeţe. Informarea meteo, în vigoare de sâmbătă ora 14.00 până duminică ora 20.00, anunţă ploi şi ninsori moderate cantitativ şi intensificări ale vântului.

Temporar vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a ţării. În cursul după-amiezii de sâmbătă (11 decembrie) va ploua mai ales în regiunile sudice, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică (11/12 decembrie) şi în restul teritoriului. La munte vor fi precipitaţii mixte, dar treptat în cursul nopţii la altitudini de peste 1700 m, vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă.

În Banat și Crișana se depune strat consistent de zăpadă

Începând de duminică (12 decembrie) în Banat, precum şi în vestul şi sudul Crişanei treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă.

Precipitaţiile vor fi moderate cantitativ, iar pe tot parcursul intervalului se vor acumula în general 15…25 l/mp. Temporar în regiunile vestice, sudice şi la munte vor fi intensificări ale vântului în general de 50…55 km/h, cu viteze mai mari în zona montană înaltă.

Codul galben anunţă ploi şi ninsori însemnate cantitativ începând de sâmbătă ora 14.00 până duminică ora 17.00. În zonele deluroase din Oltenia şi Muntenia va ploua însemnat cantitativ, iar în sudul Banatului şi local în Moldova la început vor fi ploi, apoi vor predomina ninsorile, în special în zona de munte. Cantităţile de apă vor depăşi 25…40 l/mp.