Cod portocaliu în România! ANM anunță alerte meteo și în alte 16 județe din țară

Finalul lui noiembrie aduce schimbări bruște de vreme pe o porțiune semnificativă a României. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, 30 noiembrie, o atenţionare de intensificări puternice ale vântului pe întreg teritoriul țării. Potrivit prognozei meteorologice, litoralul României se află sub Cod portocaliu de vânt, iar 16 județe sunt afectate de Codul galben de rafale de vânt puternic.

Județele sub Cod galben de vânt puternic

Codul galben de vânt se întinde pe județele: Alba, Argeş, Buzău, Brașov, Covasna, Constanța, Caraș Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vrancea și Vâlcea.

Cod portocaliu în zonele litorale

ANM a emis o atenţionare de Cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului în zona de litoral a judeţului Constanţa. Astfel că, în după-amiaza şi în seara zilei de 30 noiembrie, pe litoral vor fi intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 80-90 km/h.

Rafale de vânt puternic pe teritoriul țării

Conform prognozei meteorologice, în intervalul 30 noiembrie, ora 10:00 și 30 noiembrie, ora 20:00: în Dobrogea, în vestul şi sud-vestul Olteniei vântul va avea intensificări cu rafale cuprinse între 55 şi 75 km/h. Intensificările vântului vor fi şi la altitudini de peste 1.500 m în Carpaţii Meridonali şi în Carpații de Curbură. Viteza vântului va depăşi 75-85 km/h şi va ninge viscolit.

Ba mai mult decât atât, potrivit ANM, vântul va avea intensificări în toate regiunile țării. Viteza rafalelor va fi între 50 şi 60 km/h şi vor fi precipitaţii pe arii restrânse, moderate cantitativ. În sud-estul şi sudul extrem al ţării, vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi pe arii restrânse ninsoare pe 30 noiembrie.

Zăpadă la munte

Va ninge la munte, iar în regiunile intracarpatice local vor predomina ninsorile şi pe alocuri se va depune un strat de zăpadă. Ninsoarea va avea loc în noaptea de marți spre dimineața zilei de miercuri, 1 Decembrie. Astfel că pasionații de săniuși și sporturi de iarnă se vor putea bucura de zăpadă încă din prima zi de iarnă.

Cod portocaliu în România! ANM anunță alerte meteo și în alte 16 județe din țară