Cod Portocaliu de caniculă în 16 judeţe şi în Capitală

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de tip Cod Portocaliu de val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat, valabil miercuri, 19 iunie 2024, în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, Teleorman și în municipiul București.

Valul de căldură se va intensifica în Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei. Acolo, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor fi între 33…37 de grade Celsius.

Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. Noaptea va fi tropicală. Temperaturile minime vor fi în jurul valorii de 20 de grade Celsius.

În zilele următoare, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, menținând disconfortul termic accentuat.

La munte, se așteaptă o încălzire ușoară, cu soare pe parcursul zilei. Totuși, spre seară, norii își vor face apariția, iar în unele zone ar putea să cadă ploi slabe și izolate.

Pe litoral, ziua va fi deosebit de plăcută, cu temperaturi ce vor atinge 28 de grade Celsius pe plajă. Apa mării va avea până la 23 de grade Celsius, oferind condiții excelente pentru baie și relaxare.

Meteorologii recomandă să vă bucurați de vremea frumoasă de pe litoral și să fiți pregătiți pentru eventualele schimbări de la munte în cursul serii.

Cod Portocaliu de caniculă
SURSA FOTO: ANM

Cod Galben de condiții meteorologice periculoase

A fost emisă și o avertizare meteo de tip Cod Galben de condiții meteorologice periculoase, valabilă miercuri, 19 iunie 2024, în următoarele zone: Satu Mare, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Brașov, Prahova, Ialomița, Călărași, Brăila, Buzău, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Galați, Vaslui, Iași, Botoșani, precum și în zona continentală a județelor Tulcea și Constanța.

În nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală, temperaturile maxime vor fi între 32…35 de grade Celsius. Local, se va înregistra caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, determinând un disconfort termic ridicat.

Ce înseamnă culoarea fiecărui cod?

Cod Roșu. Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceață) vor avea un grad de intensitate foarte mare și efecte dezastruoase.

Cod Portocaliu. Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceață) vor fi periculoase, având un grad de intensitate mare.

Cod Galben. Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceață) vor fi temporar periculoase pentru anumite activități, dar sunt obișnuite pentru perioada sau zona specificată.