Strămoșul ginului era o poțiune din ienupăr care se vindea în farmaciile din Olanda. Descoperit de soldații englezi în timpul Războiului Olandez de Independență, ea a fost numită la vremea respectiva “Curajul olandez” (Dutch courage), pentru că le dădea curaj în luptă. De atunci a rămas o băutură populară mai ales în Olanda și în țările anglo saxone. Numele vine de la cuvântul “jenever” (ienupar în olandeză). În secolul al 18-lea se vindea mai bine decât berea în Anglia, doar londonezii consumând cam 50 de milioane de litri pe an. Ginul a ajuns în America o dată cu primii coloniști. Fiind un alcool simplu de produs, el era făcut în mai toate gospodăriile, de unde și expresia “bathtub gin” (băutura facută în casă, ad literam “în cadă”), care a devenit foarte răspândită mai ales în perioada Prohibiției. Ginul a devenit o băutură de bon-ton o dată cu apariția cocktailurilor. Ca și votca sau romul, este o băutură versatilă care poate fi combinată cu aproape orice. Dacă ai parte de un gin bun merită să-l bei doar cu apă tonică, ca să te bucuri din plin de aromele sale. În cocktailuri este folosit mai ales în combinație cu ingrediente menite să-i mai domolească aroma puternică de ierburi. Iată câteva rețete care se potrivesc de minune cu căldurile pe care le îndurăm zilele acestea:

Gin sling – este un cocktail foarte popular în Anglia și foarte simplu de făcut. La două părți de gin adaugi o parte zeamă de lămâie, 1 parte sirop de zahar, miere sau sirop de agave și câteva picături de bitter de portocale, Campari sau Angostura. Toate ingredientele se amestecă într-un vas apoi se toarnă în pahare umplute pe jumătate cu gheață.

Gin gimlet – este băutura preferată a detectivului Marlowe din romanele polițiste ale lui Raymond Chandler. Rețeta este foarte simplă: la o parte de gin pui o parte sirop de lime. Amesteci și bei cu multă gheață.

Limonadă Devon – la o parte de gin pui o jumătate de parte de lichior de soc, 3 părți apă minerală și o crenguță de mentă. Ingredientele sunt amestecate bine apoi sunt puse într-un pahar cu câteva cuburi de gheață.

Raspberry Hound – este o versiune a clasicului Bloodhound (care se face cu căpșuni), dar mie mi se pare că zmeura dă mai multă savoare ginului. Rețeta este simplă: 25 ml vermut dulce, 25 ml vermut sec, 75 ml gin și 6 zmeure coapte. Din aceste cantități veți obține două pahare de băutură. Vermuturile și ginul sunt puse într-un shaker și amestecate bine. Apoi sunt adăugate fructele și pisate ușor în amestec cu un pisălog sau cu dosul unei linguri. Apoi se adaugă cuburile de gheață și iar se agită shakerul bine.

Gin cu apă de trandafiri – peste 50 de ml de gin pune zeama de la o jumătate de lămâie, 1 linguriță de zahar pudră, o linguriță de apă de trandafiri și apă minerală. Primele ingrediente sunt amestecate bine în pahar până se topește zahărul, apoi se adaugă gheață și apa minerală.

 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore