Sunt nelipsite din meniul oricărui bar respectabil din lume și obișnuim să le degustăm mai ales în vacanță. În ciuda numelor exotice sunt relativ simplu de pregătit și pot să anime, cu un buget minim, orice petrecere pe care o găzduiți vara aceasta.

Daiquiri – este un cocktail care a apărut undeva în secolul al 19-lea în Cuba. Este atât de simplu de făcut încât faima lui s-a propagat peste tot în lume de îndată ce restul lumii a descoperit romul din Caraibe. Clasicul Daiquiri înseamnă rom, suc de lime și zahăr (pentru un pahar, proporțiile ar fi două părți rom, o parte suc de lime și două lingurițe de zahăr, toate amestecate cu gheață intr-un shaker).

Prosecco Punch – o băutură răcoritoare, care folosește aromele sezonului

Bellini – Un cocktail clasic a cărui savoare rezidă în prospețimea și în gustul fructelor folosite. Prin urmare alegeți cu atenție 6 piersici bine coapte. Crestați-le cu un cuțit în formă de X, apoi puneți-le într-un vas cu apă clocotită câteva zeci de secunde, până se decojesc singure. Răciți-le apoi rapid într-un vas cu gheață. Faceți un piure din ele cu două-trei linguri de suc de lămâie și o lingură de zahăr. Strecurați acest piure ca să obțineți un suc cât mai fin și apoi amestecați rezultatul cu o sticlă de prosecco bine răcit într-un pitcher (amestecați încet ca să nu facă spume).

Mojito – un cocktail născut în Havana. Savoarea lui stă, zic eu, în mentă, pe care cubanezii o numesc yerba buena, și în zahărul sau îndulcitorul folosit. Menta trebuie zdrobită la început laolaltă cu zahărul brun, iar zahărul trebuie să fie din trestie, nu din sfeclă. Altfel, avem de-a face cu o rețetă simplă, care se prepară foarte ușor. Punem câteva frunze de menta într-un pahar înalt, le pasăm cu muddlerul atât cât să-și elibereze aromele, însă nu prea tare ca să nu se amărească. Apoi punem o măsură de suc de lime și câțiva stropi de sirop de mentă. Amestecăm bine ca să se topească siropul. Punem un pic de gheață pisată, câteva frunze de mentă întregi și amestecăm bine. Ungem și marginea paharului cu câteva frunze de mentă ca gustul și mirosul să lucreze împreuna. Apoi punem două măsuri de rom, gheață pisată până sus și un pic de apă minerală și mai amestecăm încă o dată bine.

Caipirinha – o rețetă braziliană în care ingredientul principal este cachaca, un lichior făcut din rom și melasă. O dată cu faima carnavalului de la Rio, acest cocktail a devenit un soi de băutură națională pe care o poți bea în orice stabiliment din țară la un preț derizoriu. Iată cum puteți prepara acest cocktail: într-un pahar mediu puneți trei sferturi de lime, două lingurițe de zahăr brun și două măsuri de cachaca. Amestecați și pisați bine cu un muddler ingredientele, apoi adăugați gheață pisată până sus și decorați cu alte două-trei sferturi de lime.

Pina Colada – deși este o rețetă inventată în Porto Rico, este deseori asociată, mai ales peste Ocean, cu vacanțele în Hawai. Este probabil cel mai cunoscut cocktail exotic, foarte ușor de preparat și foarte răcoritor. Iată cum se prepară: pisăm niște gheață în blender și apoi o punem într-un pahar înalt de bar ca să-l răcească. În blender punem două măsuri de rom, o măsură de cremă de cocos sau lapte de cocos, 4 măsuri de suc de ananas neîndulcit și le amestecam bine. Adăugam gheața pisată și mai amestecăm un pic. Rezultatul trebuie să aibă o consistență foarte groasă și densă, ca de lapte bătut. Dacă sucul de ananas sau laptele de cocos sunt prea subțiri puteți pune în blender și câteva felii de ananas ca să mai dea consistență amestecului. Pe care îl putem decora la final, în pahar, cu o felie de ananas și un fruct roșu (cireașă, zmeură sau căpșună)

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.