Romul este o băutură cu tradiție îndelungată. Până în secolul al 17-lea a fost mai ales o băutură a sclavilor sau a pirațiilor care își făceau veacul prin zona Caraibelor, însă în timp a devenit o băutură la fel de răspândită ca și whiskyul. Iar în secolul trecut, la popularitatea sa au contribuit câteva rețete de cocktailuri devenite clasice între timp,  nelipsite din meniul oricărui bar care se respectă. Iată-le pe cele mai cunoscute dintre ele:

Cuba libre – o rețetă simplă ca „bună ziua“, apărută se pare în timpul războiului de independență de la 1900, când soldații americani au adus Coca-Cola pe insulă. Aparent trebuie să amesteci o măsură de rom cu cola într-un pahar înalt și să storci un pic de lime la sfârșit. Eu vă invit să încercați rețeta aceasta simplă cu Matusalem și să adăugați la final și câțiva stropi de bitter. Veți descoperi că aceste detalii contează.

Dark and stormy – este o băutură simplă și foarte populară în Statele Unite. Secretul stă în rom, care trebuie să fie negru (Goslings sau Myers). La o parte de rom, pui trei părți de ginger beer. Amesteci bine cu gheață într-un pahar înalt și adaugi o felie de lime și câteva frunze de mentă.

Mojito – o rețetă inventată în Cuba la începutul secolului trecut. Foarte simplu de făcut, însă foarte des ratată în barurile din România, cel mai adesea din cauza ingredientelor de proastă calitate. Iată cum puteți să-l faceți voi singuri, acasă: puneți într-un pahar înalt două lingurițe de zahăr brun, două măsuri de fresh de lime și 4-5 frunze de mentă, zdrobiți și amestecați ușor, adăugați gheață până sus, apoi turnați romul, amestecați bine și completați cu apă minerală. Folosiți un rom alb sau auriu de calitate și nu vă zgârciți la ingredientele fresh.

Daiquiri – cocktailul preferat al lui Hemingway în perioada în care a locuit în Cuba. Există și o versiune care-i poartă numele în barul La Floridita din Havana, unde celebrul scriitor obișnuia să-l savureze. Amestecați într-un blender două măsuri de rom alb, o măsură de suc de lime, o jumătate de măsură de suc de grepfruit roz, o jumătate de măsură de lichior Maraschino, două lingurițe de brown sugar și două-trei mâini de gheață. Apoi strecurați rezultatul într-un pahar pântecos de vin alb și decorați cu mentă și felii de lime.

Pina Colada – deși este o rețetă inventată în Porto Rico, este deseori asociată cu vacanțele în Hawai. Este probabil cel mai cunoscut cocktail exotic, foarte ușor de preparat și foarte răcoritor. A fost inventată de un barman de la hotelul Hilton din San Juan, Porto Rico în anii ’50. Omul a trăit să vadă cu ochii săi succesul imens al cocktailului pe care l-a preparat, a fost premiat, decorat la bătrânețe, mai ales după ce, la sfărșitul anilor ’70, pina colada a fost declarată băutura oficială a statului Porto Rico. Iată și rețeta: pisam două-trei mâini de gheață într-un blender. Gheața pisată rezultată o punem jumătate într-un recipient și jumătate într-un pahar de cocktail lalea sau un pahar pântecos de vin alb ca să răcească paharul până terminăm rețeta. Amestecăm în blender două măsuri de rom (eu aș folosi Abuelo pentru rețeta aceasta), o măsură de cremă de cocos sau lapte de cocos, 4 măsuri de suc de ananas și două felii de ananas. Adăugăm gheața pisată din recipient și mai amestecăm un pic cât să capete consistență. Aruncăm gheața pisată din pahar, turnăm amestecul din blender și decorăm cu o felie de anans și o cireașă.

Mai Tai – un alt cocktail exotic pe care îl poți savura în orice anotimp pentru că este destul de simplu de preparat. Numele său provine din Tahiti și înseamă „bun“, însă el a fost inventat în California prin anii ’30. Rețeta lui sună cam așa: într-un pahar înalt plin cu gheață, amesteci o măsură de rom alb, o măsură de lichior blue curacao, o măsură de sirop orgeat și o măsură de fresh de lime. Amesteci bine și la final adaugi o măsură de rom negru (vă recomand Kraken Black Spiced) și câteva frunze de mentă.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.