De asemenea, vor fi create premisele ca salariaţii să gestioneze în viitor o cotă mai mare din venitul brut pentru a o direcţiona către fonduri de pensii şi sănătate private cu adevărat performante, se arată într-un comunicat de presă. 

Dan Mureşan a explicat că salariile nete nu se vor reduce ci vor creşte dacă angajatorii vor suporta acelaşi cost salarial. Excepţie vor face salariile IT-iştilor care beneficiau de scutirea de impozit pe venit şi ale persoanelor cu grad de handicap, care vor trebui majorate pentru a rămâne la acelaşi nivel. „Într-adevăr, nu există obligaţia de creştere a salariului brut, dar pe o piaţă a muncii în care resursa umană este dificil de găsit ar fi normal ca angajatorii să fie foarte atenţi să nu reducă bugetul alocat salariilor iar în cazul IT si a salariaţilor cu grad de handicap să mărească acel brut” a declarat Dan Mureşan. Potrivit acestuia, sectorul IT a fost beneficiarul unei facilităţi „împotriva naturii”, dată fiind scutirea unora dintre salariaţi de plata impozitului pe venit, facilitate oferită de firma dar suportată de stat. 

Pe de altă parte, vicepreşedintele CNIPMMR apreciază că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat va bulversa organizarea interna a firmelor prin: obligarea angajatorului la o negociere cu angajatul pentru stabilirea de noi condiţii de salarizare; încheierea unor acte adiţionale la Contractul Individual de Muncă pentru fiecare salariat cu scopul modificării salariului brut; modificări ale softurilor de salarizare precum şi modificări ale bugetelor de venituri şi cheltuieli in cazul unor firme (mai ales multinaţionale si IT). 

Vicepreşedintele CNIPMMR crede că acum salariaţii vor fi mai atenţi la venitul brut pe care îl va oferi angajatorul pentru a putea contribui in mod optim şi cu beneficii maxime la sistemul de pensii precum şi la cel de sănătate. „Acum, angajatul va contribui la pensie cu 25% şi cu 10% la sănătate. Va fi mult mai atent la ce se întâmplă cu aceşti bani, va dori să ştie cum sunt administraţi”, anticipează Dan Mureşan, care este şi director al MDM Financial Group, grup de firme specializat în audit financiar, contabilitate şi consultanţă de salarizare. 

Autorităţile au decis trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%, începând cu 1 ianuarie 2018, prin adoptarea în data de 8 noiembrie a Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.