Postul de televiziune Etno TV a fost amendat marţi cu 5.000 de lei de către Consiliul Naţional al Audiovizualului din cauza încălcării legislaţiei audiovizuale în cadrul emisiunii „Câştigaţi acum”, după cum transmite Agerpres.

Întruniţi în şedinţă publică, membrii CNA au analizat monitorizările ediţiilor emisiunilor „Câştigaţi acum” din datele de 12 şi 18 iulie, realizate ca urmare a reclamaţiilor adresate Consiliului.

În urma propunerii preşedintelui CNA, Monica Gubernat, postul Etno TV a fost amendat cu 5.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor articolului 91 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

O altă amendă de 10.000 de lei nu a fost aprobată de Consiliu

Pe de altă parte, o propunere de amendă pentru suma de 10.000 de lei, a fost făcută de Gabriel Tufeanu, membru CNA, aceasta neîntrunind sufragiul colegilor. Tufeanu şi-a explicat propunerea prin faptul că postul ar fi recidivat, fiind amendat în 25 iunie din cauza încălcării unor prevederi ale aceluiaşi articol din Cod.

„Mie mi se pare totuşi că suntem pe o speţă destul de şubredă şi că e mai corect să rămânem la amenda minimă în etapa asta. Uneori oamenii nu respectă o decizie pentru că nici nu o înţeleg”, a spus Răsvan Popescu, fost preşedinte al Consiliului.

CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate în şedinţa publică din data de 25 iunie, ca urmare a sesizărilor primite şi a decis sancţionarea postului Etno TV cu somaţie publică, deoarece nu au fost respectate dispoziţiile art. 91 alin. (1) lit. c) şi d) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual la difuzarea emisiunii „Câştigaţi acum” (monitorizare : 03, 23, 30 şi 31 mai ; 06 şi 13 iunie).

Potrivit prevederilor legale, „concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii : (…) c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată ; d) respectă regulile informării corecte”.