Anunț pentru toți clienții McDonald’s. DNSC avertizează asupra unei tentative de fraudă

Anunț pentru toți clienții McDonald’s din România. Marți, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la o încercare de fraudare folosind brandul McDonald’s România.

Mesajul trimis de către atacatori promovează produse la prețuri reduse și solicită furnizarea informațiilor cardului bancar.

„Tentativă de fraudă prin folosirea imaginii McDonald’s România!

Echipa DNSC vă recomandă să fiţi atenţi la campaniile promoţionale false şi să verificaţi întotdeauna că sunteţi pe un canal de comunicare oficial al companiei, înainte de a face click sau a furniza date cu caracter sensibil”, au transmis, marţi, 19 martie, reprezentanții DNSC.

Conform acestora, utilizând o soluție de securitate gratuită disponibilă online, cum ar fi virustotal.com sau scamadviser.com, clienții McDonald’s din România pot face o verificare simplă a linkului pentru a descoperi ceea ce se ascunde în spatele acestor mesaje suspecte.

Experții atrag atenția asupra unei reclame care promovează produse la prețuri foarte mici. Infractorii le îndeamnă pe potențialele victime la completarea datelor bancare.

2023, an greu încercat în privința securității cibernetice

În cursul anului 2023, securitatea cibernetică a fost pusă la grea încercare, în special pe platformele de socializare, unde au avut loc numeroase incidente.

Fraudele cibernetice au înregistrat o creștere semnificativă, iar atât persoanele fizice, cât și companiile au fost afectate de aceste evenimente de criminalitate informatică în ultimii doi ani. Acest trend a fost accentuat și mai mult după escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Potrivit rapoartelor DNSC, anul 2023 a fost marcat de o serie de probleme alarmante:

  •  Mai mult de 70% dintre utilizatorii Instagram și Facebook la nivel global au fost nevoiți să își blocheze temporar conturile.
  • Peste o pătrime din conturile Facebook din Statele Unite au fost temporar preluate de către hackeri.
  • Peste 85% din conturile Instagram din Statele Unite au fost supuse unor atacuri cibernetice.
  • Peste 5,4 milioane de conturi de pe platforma X (Twitter) au fost afectate, cu datele utilizatorilor publicate neautorizat.

În efortul de a preveni blocarea sau infectarea conturilor, este recomandabil să adoptăm o serie de măsuri de securitate, printre care:

1. Adoptarea unor parole robuste și unice pentru fiecare cont.
2. Utilizarea autentificării în două etape ori de câte ori este posibil.
3. Evitarea accesării linkurilor cu aspect suspect sau provenite din surse necunoscute.
4. Asigurarea că aplicațiile sunt actualizate în mod regulat pentru a beneficia de cele mai recente patch-uri de securitate.
5. Utilizarea unei rețele private virtuale (VPN) pentru a proteja datele personale în timpul navigării online.
6. Evitarea instalării aplicațiilor neoficiale, care ar putea conține malware.