Atenție la frauda online!

Atenție la frauda online! Poliția Română a fost sesizată recent. Se pare că există modalități noi de comitere a fraudelor online, prin care escrocii promit naivilor câștiguri mari prin investiții „profitabile”, care, în realitate, sunt înșelătoare. Fraudele online pot include tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau produse financiare fictive.

Victimele ar fi accesat postări, ce conțineau reclame înșelătoare despre servicii de investiții financiare. După aceea, și-au furnizat date de contact. Ar fi fost contactate telefonic de persoane necunoscute, care utilizau numere de telefon românești și străine. Escrocii reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online. Inițial, investițiile online sunt destul de mici. Ele constau în achiziționarea de criptomonede și transferarea lor către portofelele electronice indicate de escroci. Banii apar apoi în contul victimei de pe acele platforme de investiții.

În unele situații, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, escrocii conving oamenii să își instaleze aplicații tip remote desktop (control de la distanță), prin care capătă control total asupra telefoanelor/laptopurilor lor. Astfel, fără să conștientizeze gravitatea situației, naivii oferă escrocilor acces la toate datele lor (personale și bancare).

Sfaturi pentru prevenirea fraudei online

Pentru prevenirea fraudei online, Poliția Română recomandă:

  • Educație financiară. Cea mai eficientă modalitate de a vă proteja împotriva fraudei este să vă educați permanent în domeniul investițiilor. Înțelegeți ce înseamnă o investiție sigură, cum să recunoașteți semnele de avertizare ale unei fraude și să fiți sceptici înainte de a investi bani.
  • Educație digitală. Majoritatea atacurilor informatice pot fi prevenite prin măsuri elementare de igienă cibernetică – parole puternice, atenție sporită la link-uri/atașamente provenite din surse necunoscute, nedivulgarea datelor personale, autentificare multi-factor.
  • Atenție la promisiunile nerealiste. Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, este mai mult decât posibil să fie o fraudă. Păstrați un simț critic și nu vă lăsați înșelați de promisiuni nerealiste de profituri. Fiți sceptici față de promisiunile de câștiguri imense și rapide, dar și față de anunțuri care se prezintă ca oferte pe termen limitat. Investițiile financiare presupun riscuri și nicio entitate autorizată nu poate garanta profituri!
  • Cerere de informații scrise. Solicitați întotdeauna informații scrise, cum ar fi prospectele de investiții, detaliile companiei sau orice alt document relevant. Citiți cu atenție aceste documente și asigurați-vă că înțelegeți toate aspectele implicate.
  • Consultați un expert financiar terț. Dacă sunteți nesigur cu privire la o oportunitate de investiții, consultați un expert financiar independent. Aceștia vă pot oferi sfaturi și pot evalua legitimitatea investiției.
  • Nu cedați presiunii. Promotorii fraudelor pot folosi tactici agresive pentru a determina investitorii să acționeze rapid, precum termene limită sau oportunități exclusive care „dispar rapid”.
  • Raportați fraudele. Dacă sunteți victima unei fraude cu investiții sau suspectați că cineva vă încearcă să vă înșele, raportați situația autorităților financiare și poliției.