Cristian Preda spune că „libertarianul” Claudiu Năsui are acum „simpatii legionare”, având în vedere că deputatul USR a distribuit „cu entuziasm panseuri despre colinde ale unor juni membri ai Mișcării lui Zelea Codreanu”.

„Știam că fostul ministru Năsui e libertarian. Asta era deja o contradicție în termen, fiindcă orice libertarian care se respectă vrea să subțieze statul, nu să-l călărească voios ca membru al unui guvern. Aflu, însă, acum că libertarianul din USR are și simpatii legionare, distribuind cu entuziasm panseuri despre colinde ale unor juni membri ai Mișcării lui Zelea Codreanu. Năsui a fost admonestat pe Facebook de sute de inși după gestul care confundă anticomunismul cu legionarismul”, afirmă pe Facebook Cristian Preda, un cunoscut susținător USR.

Cristian Preda solicită din partea lui Dacian Cioloș o clarificare în această privință și punctează apropierea de AUR din partea USR, ceea ce a creat deja îngrijorare.

„Dar nu a retractat asocierea sa cu extrema dreaptă. Îi solicit lui Dacian Cioloș o clarificare. Cred că ea ar trebui să vină. În septembrie, apropierea USR de AUR pentru o moțiune parlamentară a creat deja multă îngrijorare. Acum, numeroși politicieni, diplomați și jurnaliști europeni se întreabă încotro merge țara asta și încearcă să afle dacă avem nu doar un guvern bazat pe căsătoria dintre două partide corupte, ci și o opoziție în care userismul și legionarismul au format o uniune consensuală”, mai spune Preda.

Alianța, criticată și la nivel european

Menționăm că, în septembrie, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților a criticat alianţa dintre USR PLUS şi AUR pentru sprijinirea unei moţiuni de cenzură, catalogând-o drept una ruşinoasă şi de neînţeles.

„Alianţa dintre partidul USR PLUS care face parte din grupul «Reînnoim Europa» cu partidul anti-european şi extremă-dreapta AUR este ruşinoasă şi de neînţeles! O majoritate pentru o moţiune de cenzură este mai sustenabilă cu un partid pro-european precum PSD”, arată o postare pe Twitter a grupului S&D.

De asemenea, amintim că USR și AUR au depus în cursul lunii septembrie textul moțiunii de cenzură la Parlament în care Florin Cîțu era acuzat că vrea să folosească banii publici pentru interesele de partid. În plus, cei din USR au menționat la acea vreme și problemele cu legea pe care premierul le-a avut în urmă cu peste 20 ani în SUA.

„România este condusă în acest moment de un guvern, care nu mai are legitimitate politică pentru că îi lipsește susținerea unei majorități parlamentare. Cea mai mare lipsă a guvernului condus de Florin Cîțu este însă lipsa legitimității morale. O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut și care abuzează de ea în prezent, nu prezintă garanțiile minim necesare pentru a conduce puterea executivă din România. Florin Cîțu a dovedit în ultimele luni că este incapabil să conducă un guvern de coaliție, că este incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid. Acest om și cei care îl susțin par hotărâți să sacrifice interesul general, bunăstarea cetățenilor acestei țări, doar pentru a câștiga competiția internă din cadrul partidului lor”, se arăta în textul documentului.