Ministrul Finanțelor a declarat la Digi24, că obiectivul este de a îngheța economia pentru ca apoi să o repornească.

Aceasta este soluția pentru a nu distruge capacitatea de producție, susține Cîțu.

„Obiectivul nostru de a îngheța economia la un moment și apoi de a o reporni să fie atins (ne dorim – n.r.). Prin aceste măsuri asta facem: să nu distrugem capacitatea de producție a economiei ca după ce putem să relaxăm condițiile pe care le impune decretul, să putem să revenim, dar numai după ce ne asigurăm că sănătatea românilor nu e în pericol”, a spus Cîțu, la Digi24.

Salariile nu vor fi afectate

În ceea ce privește plata salariilor sau a pensiilor, ministrul a asigurat că nu vor exista probleme cu plata acestora la timp. Același lucru se va întâmpla și cu șomajul tehnic, dar și cu facturile Ministerului de Finanțe.

Întrebat dacă există varianta unui acord cu FMI, ministrul Florin Cîțu susține că până în acest moment nu s-a pus problema de așa ceva.

Totădată, acesta a atras atenția că România are o rezervă financiară care „ne ajunge” pentru 4-5 luni,  sau „chiar mai mult”.

„În acest moment nu, nu discutăm despre așa ceva. Avem un buffer de care nu ne-am atins, de aceea continuăm să ne finanțăm din piață. Și astăzi (luni – n.r.) ne-am finanțat din piață și când găsim soluții bune ne finanțăm pentru a face aceste plăți. Păstrăm buffer-ul pentru momente dificile. Acordurile cu instituțiile internaționale sunt pe ultimul loc (…) Ne ajunge pentru 4-5 luni, cam așa chiar mai mult, dar nu pot da cifrele exacte. Un acord cu instituțiile financiare externe este ultimul luat în calcul”, a răspuns Cîțu.