Băncile analizează mai multe opţiuni pentru a putea să-şi vândă serviciile în UE, o piaţă cu o populaţie de 450 de milioane de locuitori, şi după ieşirea Marii Britanii din UE. O opţiune este transferul unui număr suficient de active într-o ţară membră a zonei euro pentru a putea fi supervizată de BCE. 

Divizia din Irlanda a băncii americane Citi, Citibank Holdings Ireland, a fost inclusă luni pe lista marilor bănci supervizate în mod direct de BCE, după ce şi-a majorat bilanţul în urma fuziunii de anul trecut cu subsidiara din Marea Britanie Citibank International. Această fuziune a avut loc înainte de referendumul pentru Brexit, din 23 iunie 2016, dar cu toate acestea decizia celor de la Citi va fi urmărită cu atenţie de competitorii care caută să se mute în zona euro. 

Banca americană Goldman Sachs analizează şi ea posibilitatea transferului unor active şi operaţiuni de la Londra la Frankfurt, iar unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al BCE, Sabine Lautenschlaeger, a declarat săptămâna trecută că mai multe bănci discută cu BCE mişcări similare. 

Subsidiara din Irlanda se ocupă de operaţiunile de retail banking din Europa ale Citi şi are active în valoare de aproximativ 46 de miliarde de euro. Însă, această subsidiară nu poate să găzduiască şi operaţiunile de brokeraj sau cele de trading, care, în conformitate cu normele americane, trebuie găzduite într-o entitate separată de operaţiunile cu depozitele. În consecinţă, operaţiunile de brokeraj şi cele de trading ale Citi se derulează de la Londra. 

În general, băncile din zona euro cu active mai mici de 30 de miliarde de euro sunt supervizate de autorităţile naţionale, exceptând cazurile în care îndeplinesc alte criterii, cum este aceea de a fi una dintre primele trei bănci din ţară. Numărul total de bănci de importanţă "semnificativă" supervizate în mod direct de BCE a scăzut de la 129 până la 127 de bănci, după o fuziune şi două restructurări. 

AGERPRES