Spania avea la sfârşitul lunii septembrie 4.447.650 de şomeri, adică cu 19.720 de persoane mai mult decât în august, precizează ministerul, în timp ce între februarie şi august acesta scăzuse.

August şi septembrie sunt în mod tradiţonal luni negre pentru locurile de muncă în Spania, pentru că ele corespund sfârşitului angajărilor sezoniere într-o ţară în care turismul joacă un rol de motor pentru economie.

'Aceasta este cea mai slabă creştere înregistrată în septembrie din 2007, adică înaintea crizei economice', subliniază totuşi Ministerul Muncii, într-un comunicat.

În decurs de un an, numărul solicitanţilor de locuri de muncă s-a diminuat cu peste 270.000.

În Spania sunt folosite două metode diferite de calcul pentru rata şomajului. Ministerul Muncii înregistrează persoanele înscrise ca şomeri pe listele serviciului public pentru locuri de muncă. Institutul Naţional de Statistică (INE) îi contabilizează pe cei care caută în mod activ un loc de muncă. Datele sale trimestriale sunt de referinţă. El a numărat 5,5 milioane de şomeri la sfârşitul lunii iunie, rata şomajului trecând astfel sub pragul simbolic de la 25% la 24,47%.

Cea de-a patra economie a zonei euro a cunoscut o accelerare a dezvoltării economice în trimestrul al doilea, cu o creştere de 0,6% a Produsului Intern Brut (PIB) în comparaţie cu trimestrul precedent (0, 4%).

Guvernul spaniol şi-a revizuit cu optimism previziunile de creştere şi evoluţia ocupării locurilor de muncă până în 2015, dar şomajul rămâne o provocare: chiar cu aceste noi estimări, ţara ar trebui să afişeze o rată a şomajului de 24,2% la sfârşitul anului 2014 şi de 22,2% la sfârşitul lui 2015.AGERPRES