"Am decis să ridic excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 13/2017, care va pleca în câteva minute spre CCR. (…) OUG este neconstituţională în ansamblu, în opinia noastră", a spus Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

El a menţionat că în excepţia de neconstituţionalitate se arată că nu sunt îndeplinite criteriile privind urgenţa adoptării acestei ordonanţe, dar sunt incluse şi obiecţii cu privire la modul de legiferare în privinţa abuzului în serviciu, care discriminează între diverse acte normative şi "scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii din România".

"Când vom primi ultimul punct de vedere o să stabilim şi termenul de judecată. În momentul în care vom primi sesizarea, vom analiza şi vom stabili termenele potrivit regulamentului şi prevederilor constituţionale”, a declarat Dorneanu.

El a menţionat că este condiţionat de un statut care nu-i permite să facă declaraţii publice cu privire la asemenea subiect.

„Sunt preşedintele unei instituţii care are un statut. În legea sa organizatorică scrie că judecătorii nu fac declaraţii publice cu privire la asemenea subiect. Noi avem o singură presiune, a legii, a Constituţiei şi a obligaţiei de a le respecta pe amândouă. Presiunea noastră e presiunea Constituţiei, nu e o presiune, cum spune Jean Jacques Rousseau, „jugul blând al legii”. Constituţia, supremaţia ei şi legea. Aşteptăm raportul care se întocmeşte după analiză celor care întocmesc raportul”, a spus Dorneanu.

Anterior, Ciorbea declarase, întrebat ce demers va face privind OUG pe Justiţie adoptată marţi seara, că instituţia pe care o conduce nu are competenţa, potrivit legii de funcţionare, să atace la CCR prevederi din acte normative care nu sunt în vigoare.

Însă, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut acum două zile să sesizeze CCR. Iohannis a susţinut, după o discuţie cu Ciorbea, că acesta poate sesiza CCR chiar dacă unele articole din OUG nu au intrat în vigoare şi speră că acest demers va fi făcut în zilele următoare.

"Dacă există decizii ale CCR care fac excepţie de la această prevedere legală, le analizăm şi vedem ce se poate face", a spus atunci Avocatul Poporului.

Ciorbea: OUG pe Coduri scoate de sub incidenţa penală activitatea aproape întregii administraţii

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a precizat vineri că OUG privind Codurile, care dezincriminează mai multe infracţiuni, scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii din România, fapt care a stat la baza ridicării excepţiei de neconstituţionalitate la CCR.

"În OUG se spune că suntem în prezenţa abuzului în serviciu doar dacă avem de-a face cu încălcarea legii stricto senso, respectiv lege sau OUG. Ori, din diverse decizii ale CCR, reiese în mod clar că trebuie avută în vedere accepţiunea largă a noţiunii de lege, deci şi acele încălcări ale dispoziţiilor unor HG, ordine de miniştri, hotărâri ale Consiliilor judeţene, municipale, locale, care reprezintă acte normative – lege în sens larg", a spus Avocatul Poporului.

El a menţionat că, prin această limitare, se scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii, fapt care a stat la baza ridicării excepţiei de neconstituţionalitate de către Avocatul Poporului şi sesizarea CCR.

"A limita abuzul în serviciu numai la încălcări aduse legii – ordonanţe, OUG – şi a nu ne referi la celelate acte normative înseamnă a scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aprope întregii administraţii din România", a subliniat Victor Ciorbea.

Ciorbea: OUG pe Justiţie nu îndeplineşte nici criteriile privind urgenţa adoptării

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat vineri că OUG privind Justiţia, care dezincriminează mai multe infracţiuni, nu îndeplineşte nici criteriile referitoare la urgenţa adoptării şi la caracterul excepţional, fapt care a stat la baza ridicării excepţiei de neconstituţionalitate la CCR.

"Un alt element pentru care am decis să ridicăm excepţia de neconstituţionalitate se referă la neîndeplinirea cerinţelor privind existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de OUG", a spus Ciorbea.

Avocatul Poporului a infirmat, astfel, menţiunea făcută de guvern în nota de fundamentare a OUG, unde se arată că unul din motivele adoptării are la bază necesitatea implementării unei directive UE.

"Ori, verificând acea directivă, am constat că termenul de implementare e 1 aprilie 2018, prin urmare e suficient de lung pentru a putea fi dezbătută această chestiune în Parlament, pe baza unui proiect de lege, deci nu se justifică adoptarea OUG", a subliniat Ciorbea.

El a atras atenţia şi asupra unor decizii CCR, unde se precizează că se justifică utilizarea OUG în situaţiile în care ar fi declanşată procedura infrigement împotriva statului român, ceea ce nu e cazul în speţa aceasta.

Ciorbea a mai spus că în acest momen există cel puţin două proiecte de lege asemănătoare în circuitul parlamentar, fapt care contravine impunerii unui caracter de urgenţă de către Executiv.

Victor Ciorbea: Excepţia la CCR pe OUG privind Codurile are anexată să scrisoarea procurorului general

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a precizat că a anexat la excepţia de neconstituţionalitate privind OUG pe Justiţie, trimisă CCR, şi o scrisoare de 25 de pagini primită de la procurorul general Augustin Lazăr, în cre sunt sesizate elemenete de neconstituţionalitate.

"Am primit aseară de la procurorul general o scrisoare în care mă roagă să iau în considerare unele critici de neconstituţionaliate din documentul întocmit de PÎCCJ. Am avut în vedere şi acest document, unele idei au fost preluate chiar în textul excepţiei, celelalte nu am reuşit să le examinăm, dar am ataşat documentul la excepţia propriu-zisă", a spus Ciorbea.

"Am ataşat la excepţia noastră şi acea scrisoare primită de la procurorul general şi e un fel de anexă, completare a excepţiei. În excepţia noastră am reţinut aspeste menţionate în punctul de vedere transmis de procurorul general. Toate nu am reuşit să le trecem, ele se răgăsesc în punctul de vedere al parchetului", a adăugat Avocatul Poporului.

SURSA: Mediafax