"Vrem să propunem ca, de la 1 august, anul acesta, TVA-ul pentru lucrări agricole, pentru livrarea unor inputuri necesare pentru producţia agricolă, cum ar fi seminţe, îngrăşăminte, pesticide şi alte produse necesare însămânţării sau cultivării plantelor în agricultură, dar şi pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor agricole şi întreţinerii culturilor agricole, deci TVA-ul pentru achiziţia acestor inputuri şi pentru prestarea acestor servicii să scadă de la 20% la 9%", a declarat Cioloş marţi, înaintea şedinţei de Guvern.

"Prin acest lucru dorim în acelaşi timp să stimulăm lucrări agricole de calitate şi, deci, creşterea productivităţii în agricultură, dar în acelaşi timp să şi scoatem la lumină anumite servicii care se prestează în agricultură şi care, în unele cazuri, în momentul de faţă se realizează la negru. Anunţăm această decizie astăzi, în măsura în care Ministerul Finanţelor este pregătit şi sper ca această măsură să se repercuteze pozitiv şi asupra preţurilor pe care furnizorii de inputuri în agricultură le vor propune agricultorilor. Sau, altfel spus, ne aşteptăm să vedem această reducere a TVA-ului reflectată şi în preţul pe care furnizorii de seminţe, de îngrăşăminte, de produse de întreţinere a culturilor agricole le vor propune agricultorilor", a mai spus premierul.

El s-a adresat apoi funcţionarilor din instituţiile implicate.

"Şi o să vă rog, la Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Agriculturii, să monitorizăm acest lucru şi să facem publică diferenţa de preţuri pe care o vom putea observa, începând de mâine. Sunt convins că şi agricultorii, la rândul lor, vor face acest lucru, pentru că cred că este în interesul tuturor, şi al furnizorilor de inputuri, dar şi al agricultorilor şi al economiei din România, să avem o agricultură mai performantă care să folosească  inputuri de calitate", a menţionat Dacian Cioloş.