'Intenţia mea este chiar să merg săptămâna viitoare, luni, în Parlament, în Camera Deputaţilor, în care să lansăm dezbaterea, să vin acolo cu câteva idei pe care le avem legate de reforma administraţiei. Cert este că vrem să abordăm partea de reformă a statutului funcţionarului public, să clarificăm aspecte legate de statutul funcţionarului public şi la nivel central, şi la nivel local. Obiectivul nostru ar fi să mergem spre competenţă, transparenţă şi profesionalism atât în procesul de recrutare a funcţionarilor publici, cât şi în procesul de evoluţie a carierei lor. Să recâştigăm încrederea în faptul că funcţionarul public lucrează în interesul cetăţeanului, în primul rând, şi că nu trebuie să depindă pe ascuns de politic', a declarat Cioloş la întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România.

Premierul a explicat că se are în vedere un concurs naţional de recrutare pentru a intra în funcţia publică.

'Ideea ar fi (…) să avem, pe de o parte, un concurs naţional de recrutare pentru a intra în funcţia publică, unde să existe nişte reguli de bază, nişte competenţe de bază care să fie pentru toţi funcţionarii, indiferent unde lucrează, şi, o dată ce au trecut prin filtrul unui concurs naţional de selecţie, să aveţi posibilitatea dumneavoastră, ca şefi ierarhici, ca şefi ai administraţiei, să vă recrutaţi oamenii pe care îi consideraţi cei mai adaptaţi pe posturile pe care aveţi nevoie', a explicat premierul.

Potrivit şefului Executivului, dezbaterea pe principiile reformei administraţiei se va desfăşura în aprilie şi mai.

'Intenţia noastră e să lansăm în săptămânile următoare această dezbatere pe principiile de reformă, să folosim lunile aprilie şi mai pentru dezbateri (…), în aşa fel încât, după alegerile locale (…), în luna iunie, Guvernul să vină în Parlament cu un pachet de modificări legislative care să meargă în această direcţie', a subliniat premierul.