Precizările prim-ministrului vin după ce în presă au apărut informaţii conform cărora Cioloş ar mai primi un salariu de la Bruxelles în timp ce exercită funcţia de premier al României.

'Am văzut şi eu lucrurile acestea prezentate ca şi o noutate şoc, surpriză. Eu lucrurile acestea, dacă ţineţi minte şi vă uitaţi în declaraţiile de avere ale mele din trecut, am spus încă de când am terminat mandatul că există această indemnizaţie pentru toţi foştii comisari europeni, o indemnizaţie de tranziţie care durează trei ani după mandat, care se acordă pentru că există şi nişte restricţii profesionale pentru foştii comisari. Ea se acordă automat, fără nicio obligaţie din partea persoanelor respective faţă de CE', a afirmat premierul, la Palatul Victoria.

El a precizat că valoarea indemnizaţiei este 'ceva mai mult de jumătate din salariul net de comisar'.

Cioloş a explicat că indemnizaţia i se acordă pe o perioadă de trei ani, în intervalul noiembrie 2014 – 2017.

'Totul a fost făcut transparent. Nu sunt bani care vin de la firme private care să aibă contracte cu Guvernul, bani care să vină din partea altora care au anumite interese la Guvern. Sunt bani care vin de la o instituţie publică şi care vin pe baza unui regulament european, care nu au nicio legătură cu responsabilitatea pe care o am în momentul de faţă', a afirmat prim-ministrul.

Cioloş a precizat totodată că nu are nicio obligaţie faţă de Comisia Europeană şi că a avut poziţii ferm exprimate atunci când au fost lucruri de criticat.

'Poziţia mea ca prim-ministru faţă de Comisia Europeană a fost foarte clară de la început. Atunci când au fost de criticat lucruri le-am criticat, atunci când a trebuit să susţin puncte de vedere ale României le-am susţinut, de asta n-am nicio obligaţie faţă de Comisia Europeană şi acum, pentru că văd tot felul de comentarii care apar din partea unora, nu eu sunt prim-ministrul care a primit un To Do List de la Comisia Europeană, care să-i spună ce să facă şi ce să dreagă. Eu sunt cel care am spus atunci foarte ferm, când a fost cazul, că de exemplu România nu acceptă cotele de migranţi, eu sunt cel care am negociat şi am insistat pentru implicarea Comisiei Europene pentru eliminarea vizelor pentru Canada, deci din acest punct de vedere n-am absolut nicio problemă şi vreau să fie foarte clar pentru toţi cetăţenii români că independenţa mea e totală şi sunt foarte conştient de responsabilitatea pe care o am în calitatea actuală', a afirmat Dacian Cioloş. AGERPRES