Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a spus la Digi24 că Laura Codruța Kovesi are mari șanse de a deveni procuror-șef al viitorului Parchet european, iar unul dintre motive este chiar faptul că este atacată din țară.

În opinia sa, PSD este cel care politizează procedura de selecție a șefului Parchetului european, iar acest lucru a determinat unele grupări din Parlamentul European să o susțină și mai mult pe Kovesi.

„Cu cât e mai criticată acasă, cu atât mai mult va fi susținută acolo”, a spus Dacian Cioloș la Jurnalul de Seară.

El a criticat Guvernul României pentru această atitudine: „Ataci un candidat român pe o funcție esențială în Uniunea Europeană? Ok, poți să nu fi de acord cu el, nu e o candidatură a României acolo, e o candidatură individuală și să zicem că poți să nu îl susții, dacă vrei. Dar să îl ataci? Asta e singura acțiune vizibilă la nivel european a președinției României a UE, că își atacă în timpul președinției un candidat român”.

Dacian Cioloș mai spune că România nu și-a asumat președinția semestrială a Consiliului UE pentru că nu vede prioritățile României.

„Ar fi trebuit să fie expuse public de acum un an, un an și jumătate, din 2017. Noi am început din 2016. Miniștrii ar fi trebuit să fie împrăștiați prin toată Europa să prezinte aceste priorități, să le discute cu Comisia Europeană ca să vină CE cu texte legislative care să reflecte aceste priorități. România face acum gestiune curentă a afacerilor europene – foarte bine făcută, de altfel, de echipa condusă de Luminița Odobescu. Acolo sunt profesioniști, dar la nivel politic suntem catastrofă, nu suntem prezenți”, a spus Dacian Cioloș.