'Am identificat şi am definit o discrepanţă, o prăpastie majoră între sectorul public şi sectorul privat în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei informaţiei. Pe de o parte, în sectorul privat am constatat performanţa şi potenţialul uriaş în domeniul IT şi în capacitatea de inovare. Pe de altă parte, sectoare vitale precum educaţia, sănătatea, asistenţa socială, agricultura, politica fiscală se dezvoltă prea încet şi ţin pasul cu greu cu nevoile oamenilor, dar şi cu evoluţia din alte ţări. Nu în ultimul rând, am constatat cu toţii, împreună, că birocraţia este puternic înrădăcinată în administraţie, ne împovărează pe toţi, ne pune pe drumuri şi ne consumă energie şi bani (…) şi pentru sectorul public, şi pentru contribuabil, şi pentru cetăţeni', a spus Cioloş la Forumul România Digitală.

Premierul a explicat însă că ţara noastră are toate atuurile pentru a deveni un actor important în regiune în domeniul tehnologiei informaţiei, dar aceste atuuri, 'din păcate, nu sunt încă valorificate la întregul lor potenţial'.

'Aş aminti aici, pe de o parte, programatori bine pregătiţi şi competitivi la nivel internaţional, cu rezultate foarte bune şi în ţară, dar şi cei care lucrează în afară, infrastructură de bandă largă performantă – chiar dacă ne uităm la hartă, vedem şi zone albe care încă nu sunt acoperite încă deloc cu această infrastructură, dar acolo unde ea există, este una performantă şi, pe de altă parte, avem industrie IT puternică, cu perspective puternice de creştere, cu un sector de cercetare inovare în creştere şi cu potenţial enorm', a explicat prim-ministrul.

Cioloş a adăugat că s-a lucrat împreună cu ministerele pentru adoptarea unor măsuri care să stimuleze sectorul tehnologiei informaţiilor.

'În primul rând, este acest manifest pentru o Românie digitală pe care îl propunem şi aici, ca şi în alte domenii, suntem conştienţi că ceea ce am putut să facem în acest an este să pregătim terenul, să pregătim cadrul şi pachetul de măsuri şi cadrul instituţional pentru ca această idee să poată să continue în anii următori. Ne-am fixat astfel o strategie în jurul a 3 obiective. Pe de-o parte, o coordonare mai bună a investiţiilor şi a cheltuirii banului public în domeniul IT cu rezultate pentru cetăţeni, cu rezultate care să se reflecte în performanţa administraţiei; în al doilea rând, o susţinere a inovaţiei, a cercetării, dezvoltării şi a antreprenoriatului şi în al treilea rând măsuri pentru a atrage profesionişti specializaţi în sectorul public', a mai afirmat Dacian Cioloş. AGERPRES