Îndemnul vine după ce Olanda s-a aflat în fruntea ţărilor care au respins o mutualizare a datoriilor generate de această pandemie, informează vineri EFE, citată de agerpres.

Astfel, într-o conferinţă de presă telefonică, Cioloş a declarat că înţelege faptul că guvernele naţionale europene se gândesc în primul rând la cetăţenii lor în faţa unei crize de asemenea anvergură, dar a insistat „să nu uite că facem parte dintr-o familie europeană comună”.

Astfel, în următoarele zile, Cioloș intenţionează să poarte discuţii cu şefii de stat şi de guvern care aparţin familiei sale politice, între care se numără şi Rutte, pentru „a dezbate cum putem să ne organizăm ca să acţionăm împreună”.

„Este evident că toţi şefii de stat şi de guvern sunt în primul rând preşedinţi şi premieri ai ţărilor lor, însă acest lucru are legătură şi cu credibilitatea europeană. Sper că Mark Rutte, împreună cu alţii (lideri) din Danemarca, Suedia, Austria sau Germania, să afle calea către un autentic răspuns european puternic”, a apreciat Cioloş, care a subliniat că bunăstarea economiilor acestor ţări „va depinde de ceea ce se va întâmpla pe piaţa unică” şi de încrederea tuturor cetăţenilor europeni, care acum „va fi puternic afectată din cauza a ceea ce s-a întâmplat luna aceasta”.

Sunt așteptate răspunsuri

Totodată, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European a mai insistat că aşteaptă un răspuns european din partea acelor guverne care nu fac parte din familia liberală, precum executivul condus de cancelarul german Angela Merkel (al cărei partid, Uniunea Creştin-Democrată, este membru al grupului Partidului Popular European, PPE – n.r.), şi a remarcat că bugetul comunitar „este necesar, dar nu şi suficient” pentru a face faţă crizei.

„Adevărul este că încă există o dezbatere în grupul nostru (Renew Europe – n.r.) pe tema coronabondurilor, dacă sunt sau nu o soluţie. Vom continua această discuţie”, a punctat Dacian Cioloş.

„Avem nevoie să construim punţi între cei care cer decizii rapide şi insistă pe emiterea de coronabonduri şi cei care se arată reticenţi faţă de un buget european puternic şi faţă de propunerile aflate acum pe masa negocierilor”, a încheiat Cioloş.