Costul boabelor de cacao a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

Costul boabelor de cacao angro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar producătorii pariază că preţurile vor rămâne la un nivel ridicat până la finalul anului 2024. Prețul boabelor de cacao angro a crescut din cauza ploilor torenţiale şi a unui dăunător care a afectat grav arborii de cacao din Vestul Africii, o regiune care este responsabilă pentru două treimi din recolta mondială de boabe de cacao.

În plus, recolta de boabe de cacao a Coastei de Fildeş, cel mai mare producător mondial, ar urma să fie, în acest an, cu până la o cincime mai mică față de anul trecut, motiv pentru care autoritățile locale au suspendat deja contractele de vânzăre, care obligă fermierii să livreze boabele de cacao la un anumit moment în viitor. De altfel, în Ghana, al doilea producător mondial de cacao, producţia de boabe de cacao ar urma să scadă sub media multianuală, iar fenomenul meteo El Nino ameninţă producţia de boabe de cacao, fix acum, când fermierii se confruntă cu un virus care le afectează arborii de cacao.

„Ba mai mult, activitatea de procesare a boabelor de cacao a scăzut la nivel mondial, ceea ce înseamnă că fabricile de ciocolată au probleme în a obţine volume adecvate de materie primă, potrivit lui Fuad Mohammed Abubakar, director general la Ghana Cocoa Marketing Company UK.

„Asta e posibil să creeze al treilea an consecutiv în care lumea se va confrunta cu un deficit de aprovizionare cu boabe de cacao şi există posibilitatea ca situaţia să se repete şi anul viitor. Este clar că suntem într-o situaţie tensionată. Am putea vedea cum producătorii de ciocolată introduc batoane cu dimensiuni mai mici şi posibil preţuri mai mari.”, a explicat un analist econimic de la Banca Rabobank.

Prețul ciocolatei va crește din nou

Conform Bloomberg, chiar dacă pandemia provocată de coronavirus a dus la o încetinire a cererii globale de ciocolată şi la constituirea de stocuri de boabe de cacao, revenirea consumului, plus doi ani în care a existat un deficit de aprovizionare au redus semnificativ stocurile de boabe de cacao. Această situaţie i-a făcut pe directorii unor mari companii de ciocolată, precum Lindt & Spruengli AG şi Hershey Co., să avertizeze că vor avea loc noi majorări de preț.

„Pentru majoritatea jucătorilor, impactul majorărilor semnificative ale cotaţiilor futures la cacao se va resimţi abia în a doua jumătate a lui 2023. Acei producători care resimt presiuni suplimentare pe partea de costuri cel mai probabil vor simţi nevoia să îşi ajusteze preţurile”, a declarat recent directorul financiare de la Lindt, Martin Hug.