“Introducerea măsurilor de stabilizare a avut un scop şi acesta a fost acela de a asigura credibilitatea sistemului. Deci, personal cred că orice măsură pe care am aproba-o în eventualitatea apariţiei unei probleme ar asigura toţi creditorii băncii, şi nu numai creditorii garanţaţi”, a declarat Nicolae Cinteză, în cadrul seminarului EU-Cofile, organizat la Sinaia de Alpha Bank, împreună cu BNR și Asociația Română a Băncilor (ARB).

Soluțiile de contracarare a problemelor unei băncii-mamă asupra filialelor locale

Pentru a preîntâmpina extinderea problemelor unor bănci-mamă asupra subsidiarelor din România, BNR împreună cu FMI și guvernul a elaborat un set de trei măsuri principale de stabilitate, care vor fi implementate prin modificarea Ordonanței 99.

 “Practic, pentru orice faliment al unei bănci-mamă, soluțiile sunt trei – măsurile de stabilizare financiară: vânzare de active cu asumare de pasive (vânzarea doar a părții bune din banca locală n.r.), intervenția Fondului de Garantare ca acționar și înființarea bridge-bank (bancă punte)”, a precizat Cinteză.

Potrivit oficialilor BNR, preluarea unei bănci locale de către o Bancă-Punte (Bridge Bank) s-ar preta pentru băncile mari, care prezintă risc sistemic în caz că s-ar confrunta cu problem. Pentru băncile mai mici, s-ar putea apela la intervenția Fondului de Garantare care să preia administrarea băncii. Totodată, o bancă cu probleme ar putea fi preluată de către o altă bancă locală, în cazul în care preluarea nu ar afecta criteriile de solvabilitate și de lichiditate ale băncii care preia.

Te-ar putea interesa și: