Vom avea candidat comun la Primăria Capitalei?

Nicolae Ciucă a făcut acest anunț în cadrul conferinței de presă în care s-a anunțat comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

„În acest moment nu am ajuns să discutăm în detaliu și un răspuns cât se poate de onest este acela că și dacă ar fi să stabilim un candidat comun avem nevoie de evaluare, de sondare, să vedem care este poziționarea posibililor candidați. După ce vom avea aceste rezultate, vom putea să analizăm în coaliție și să luăm o decizie”, a declarat președintele Senatului.

Premierul Marcel Ciolacu s-a dat pe sine exemplu de candidat viabil.

„Nu vorbim despre o împărțeală. Vorbim de cele mai competente persoane de a conduce administrația, cele care au experiența și aplicarea de a face acel lucru. Eu sunt una dintre persoanele care am fost viceprimar la Buzău. Trebuie să ai ceva în tine să poți face acest lucru. Cea mai dificilă muncă și cea mai mândru muncă pe care poți să o faci este să fii ales și să muncești pentru locul în care te-ai născut. Sunt ferm convins că în următoarea perioadă o să venim cu deciziile cele mai bune”, a spus acesta.

Marcel Ciolacu evită să facă declarații pe acest subiect

Liderul PSD Marcel Ciolacu se abține să facă declarații speculative cu privire la un posibil candidat comun PNL-PSD la alegerile prezidențiale. Liberalii și social-democrații au avansat ideea unei rotații la președinția României, similară cu cea implementată în cadrul guvernării.

Este o strategie care încă nu a fost agreată, iar Marcel Ciolacu refuză să o comenteze.

„Cred că este un moment corect și bine ales ca cele două partide cu toate că vom fi implicați în campaniile electorale și vom avea de gestionat și executivul și deciziile din Parlamentul României, fiindcă ele nu se conduc cu filmări pe Facebook și jigniri. O țară și o localitate nu le conduci cu haos, cu scandal și îmbrânceli. Cred că în această perioadă, cele două partide, cu specialiștii pe care îi au, pot crea un proiect de țară și de ce nu, să ne strângem în coaliție după data de 10 iunie să luăm o decizie.

Nu am auzit această întrebare. Mă interesează să văd votul românilor pe data de 9 iunie. Apoi voi veni și vă voi spune ce am decis, a declarat Marcel Ciolacu”, a declarat el.

Calendarul alegerilor de anul acesta

În altă ordine de idei, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii coaliției PSD-PNL, au anunțat că alegerile locale și cele europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie, în timp ce alegerile prezidențiale vor fi mutate în septembrie, cu primul tur pe 8 septembrie și al doilea tur pe 22 septembrie.

Alegerile parlamentare sunt programate să aibă loc pe data de 8 decembrie. Ciolacu și Ciucă au explicat că această decizie vine ca urmare a unui acord pentru combinarea alegerilor locale și europarlamentare, precum și pentru o alianță și liste comune la europarlamentare. Ei au subliniat că această formulă are ca scop stabilitatea țării și coerența guvernării.

Alegerile locale vor fi susținute prin forțe proprii, în timp ce la alegerile europarlamentare va exista o listă comună. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare se vor desfășura la termenele obișnuite.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au comunicat deciziile luate în cadrul unei conferințe de presă comune, după cele două ședințe.

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a subliniat că PNL și PSD au făcut un „minim sacrificiu de orgoliu” pentru a asigura stabilitatea țării și pentru a servi interesul românilor. Acesta a evidențiat asumarea responsabilă a ambelor partide în ceea ce privește stabilitatea și coerența actului de guvernare. Mai multe puteți citi aici.