PNL nu dorește un candidat comun cu PSD la alegerile prezidențiale

Alexandru Muraru a subliniat că această coaliție are proiecte comune, dar idealuri diferite.

„În definitiv, această coaliție are proiecte comune, dar nu are idealuri comune. Matricea de gândire a colegilor mei liberali și a noastră nu este aceeași cu matricea de gândire a social-democraților și aici nu mă refer doar la obiectivele viitoare, ci mă refer la istoria întreagă a celor 34 de ani. A guverna împreună nu înseamnă în mod automat că avem idealuri comune. În definitiv, această coaliție de guvernare s-a construit într-unul dintre cele mai grele momente pentru România și obiectivul principal este acela de a ține guvernarea și stabilitatea României”, a declarat el la RFI.

Vicepreședintele PNL a explicat unde s-au împotmolit negocierile dintre liberali și social-democrați.

„În momentul în care am început aceste negocieri, mesajul PNL a fost foarte clar, că nu este în interesul direct al României ca toate aceste alegeri, cinci scrutinuri, cu patru tipuri de alegeri, să aibă loc într-o perioadă atât de vulnerabilizată și mă refer aici la o perioadă cum este aceasta. Nouă state din 27 din UE organizează alegeri comasate pe 9 iunie sau în acel week-end în care statele europene organizează alegeri europarlamentare. Aceste costuri și toate aceste argumente pe care vi le spun sunt și argumentele pe care le-am adus și colegilor din PSD.

Aceste lucruri au evoluat bine, până acum o săptămână și jumătate, când PSD a venit cu pretenții nejustificate, legate și de un candidat comun la prezidențiale și despre un proiect legat de o alianță electorală, cu liste comune și altele. Sigur, pretenția noastră a fost aceea de a ne rezuma în primul rând la comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale și de a discuta eventual de unele candidaturi doar în județe unde nici PSD și nici PNL nu au candidaturi comune pentru alegerile locale”, a afirmat acesta.

Alexandru Muraru a fost întrebat dacă PNL și PSD vor, de fapt, să comaseze alegerile în beneficiul alegătorilor sau pentru a-și spori șansele la alegeri. Vicepreședintele liberal a spus că dacă social democrații insistă asupra unui candidat comun pentru Cotroceni, nu se va putea merge mai departe.

„Nu, PSD dacă insistă cu acest lucru (un candidat comun la Președinție-n.r.), vă spun că nu se va putea merge mai departe, pentru că negocierea candidatului la prezidențiale este un fapt nenegociabil pentru PNL. Vă spun că acest lucru (comasarea-n.r.) este în interesul alegătorilor, pentru că va crește prezența la vot, unificarea alegerilor locale, comasarea cu alegerile europarlamentare va crește în mod automat prezența la vot și PNL este pregătit în orice scenariu de alegeri, fie că vorbim de alegeri la termen, europarlamentare sau locale sau alegeri parlamentare sau prezidențiale”, a răspuns el.

Alexandru Muraru
Alexandru Muraru (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

PSD vrea sprijinul PNL la prezidențiale

Amintim că recent, într-o apariție televizată, Gheorghe Falcă, vicepreședinte al PNL, a adus în discuție faptul că, în cadrul unei ședințe a Coaliției de guvernare, s-a discutat cererea PNL de comasare a alegerilor.

Conform reprezentantului PNL, PSD-ul a pus condiții pentru comasare. Social-democrații doresc ca, în schimb, PNL să renunțe la propriul candidat pentru alegerile prezidențiale și să sprijine candidatul pe care îl va anunța PSD.

Această declarație vine în urma afirmațiilor făcute de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Marți, pe 13 februarie, acesta a declarat că nu poate cere PNL-ului să renunțe la candidatul său la alegerile prezidențiale. Potrivit lui, ar fi o jignire.

Ciolacu a subliniat că el și președintele PNL, Nicolae Ciucă, nu recurg la jigniri reciproce.

Se vor comasa alegerile în 2024?

Vineri, pe 26 ianuarie, prim-ministrul Marcel Ciolacu a prezentat informații cu privire la posibila unificare a alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Șeful Executivului a accentuat că discuțiile care se desfășoară în cadrul fiecărui partid sunt separate de cele din interiorul coaliției.

El a sugerat că ar fi oportun să se analizeze în primul rând dorințele exprimate de români. Potrivit opiniei sale, comasarea alegerilor nu reprezintă o prioritate pentru români, deoarece nimeni nu a adresat întrebări cu privire la acest subiect pe stradă.

În același timp, el a subliniat că preocupările și întrebările oamenilor se concentrează în principal pe nivelul de trai. Mai multe puteți citi aici.