PNL nu a reușit să obțină decât 25% la alegerile parlamentare de duminică. Chiar și așa, deși PSD a câștigat scrutinul, președintele Klaus Iohannis e decis. Nu va nui în niciun caz un premier social democrat. Va coaliza forțele de dreapta pentru o majoritate care să dea și Guvernul.

Cine-i va lua locul lui Ludovic Orban?

Demisia lui Ludovic Orban nu a mai surprins pe nimeni după vizita acestuia la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis are alte planuri pentru viitorul Executiv. Majoritatea parlamentară va fi formată din PNL, USR PLUS, UDMR și, eventual, PMP; dacă partidul lui Traian Băsescu va intra în Parlament.

Retragerea lui Ludovic Orban din fruntea Guvernului şi din cursa pentru un nou mandat de premier a provocat o agitaţie mare în PNL. Acum, se negociază intens şi se fac calcule minut de minut pentru conducerea guvernului.

Klaus Iohannis și PNL au șase nume pentru funcția de premier. Majoritarea acestora sunt apropiați ai șefului statului.

1. Eduard Hellvig, actual director al SRI, fost secretar general al PNL, este unul dintre apropiații lui Klaus Iohannis.

2. Ilie Bolojan, preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, fost primar al Oradei. Acesta este unul intre cei mai apropiați lideri ai PNL, dar e puțin probabil să se apeleze la el. Bolojan nu ar pleca de la Oradea și nici nu este pe lista de priorități a lui Klaus Iohannis.

3. Nicolae Ciucă, printre liberalii cu greutate, de altfel şi premier interimar. El este ministrul Apărării și unul dintre cei mai apropiați oameni ai președintelui. De aceea, pornește cu un avantaj în fața celorlalți.

4. Florin Cîţu, ministrul Finanţelor. El a mai fost desemnat în februarie la şefia guvernului, dar şi-a depus mandatul înaintea votului de învestitură din Parlament, pe fondul crizei de COVID-19. Șeful de la Finanțe ar avea și el un atu suplimentar. În negocierile cu US PLUS nu ar întâmpina nicio opreliște din partea viitorilor colegi de coaliție

5. Virgil Popescu, ministrul Economiei pare doar o soluție de avarie în acest moment.

6. Siegfried Mureşan, europarlamentar, economist de profesie. Ae și el atuul că este unul dintre apropiații președintelui Klaus Iohannis.

Sursa foto INQUAM / George Calin