Emil Boc, liderul PDL a ajuns din premier interimar şi demis, premier desemnat.

Boc este perceput drept un politician fidel şefului statului, în a cărui umbră a fost constant plasat de către adversarii săi. Om cu o vastă pregătire teoretică, Emil Boc este, la 42 de ani, un politician care, cu excepţia mandatului la conducerea Clujului, nu a ocupat funcţii importante în aparatul de stat.

Ce şcoală are Boc

Emil Boc s-a născut în 1966, la Răchitele, în judeţul Cluj şi a absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie (1991) şi Facultatea de Drept (1995).A efectuat mai multe stagii de pregătire şi burse în străinătate, la Universitatea din Nottingham, Anglia, în domeniul ştiinţelor socio-psihologice; la Universitatea din Pittsburgh, University of Virginia, Charlottesville, Universite Libre de Bruxelles şi la Michigan State University, East Lancing, în cadrul Programului „Michigan Political Leadership „/ „Transylvania Political Leadership Program”.

Boc are de asemenea o carieră universitară, ocupând funcţia de conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică şi la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Este doctor în ştiinţe politice şi filozofie politică al Universităţii Babeş-Bolyai, din anul 2000, şi este de asemenea doctorand în drept constituţional şi instituţii politice.

Este membru al Asociaţiei Americane de Ştiinţe politice din 1994 şi al Societăţii Române de Ştiinţe Politice din 1999. Începând din 1996, este avocat în Baroul Cluj.

Boc a câtigat două mandate de primar la Cluj

A fost primar al Clujului din 2004. Mandatul său a fost reînnoit la alegerile locale din vara anului 2008.

A ocupat mai multe funcţii în cadrul Partidului Democrat – preşedinte al Biroului Politic Judeţean Cluj începând din anul 2000, când a şi obţinut primul mandat de deputat. A fost de aszemenea vicepreşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, în 2002 şi lider al grupului parlamentar al PD din Cameră, respectiv preşedinte executiv al PD în anul 2003.

El ocupă în prezent funcţia de preşedinte al PDL.

Aventura guvernamentală

Boc a condus Guvernul coaliţiei PSD-PDL, rezultat după alegerile parlamentare din toamna anului trecut. În toamna anului 2009, el a cerut revocarea din funcţie a ministrului PSD Dan Nica, şef la Interne. Şeful statului a semnat revocarea, gest care a dus la ieşirea miniştrilor PSD din Guvern, prin demisie, în semn de protest. PSD a votat apoi o moţiune de cenzură a PNL şi UDMR la adresa Guvernului minoritar condus de Boc. Astfel, moţiunea a fost adoptată, iar Guvernul a fost demis. Boc şi partenerii săi din PDL au asigurat interimatul la Guvern.

SURSA:Mediafax