Oliver Felix Bănilă a preluat marţi funcţia de procuror-şef al DIICOT, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în prezenţa procurorilor din cadrul acestei instituţii. Acesta va deţine funcţia de procuror-şef timp de trei ani.

Oliver-Felix Bănilă s-a născut la 26 decembrie 1972. Din 1996, este licenţiat în Ştiinţe Juridice din partea Facultăţii de Drept a Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi, iar din 2006 deţine un master în Ştiinţe penale din partea aceleiaşi instituţii de învăţământ.

A ocupat funcţiile de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti (15 dec. 1996-4 sept. 2008); procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău (5 sept. 2008-30 nov. 2008); procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău (1 dec. 2008-15 dec. 2010); prim-procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău (16 dec. 2010-31 dec. 2010), conform www.juridice.ro.

La 1 ianuarie 2011, a devenit prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

Pentru activitatea desfăşurată în perioadele 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011 a primit Diploma de recunoaştere a meritelor profesionale, acordată de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La 14 mai 2018, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea de numire a lui Felix Bănilă în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, iar la 5 iunie 2018, acesta a primit aviz favorabil din partea Secţiei pentru procurori a CSM. La 11 iunie 2018, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a lui Felix Bănilă în funcţia de procuror-şef al DIICOT. 

Oliver Felix Bănilă a evidenţiat că DIICOT este o structură de elită a Ministerului Public. El a precizat că obiectivul său prioritar îl reprezintă evaluarea întregii activităţi a DIICOT şi stabilirea direcţiilor de acţiune. 

Procurorul-şef al DIICOT a declarat că obiectivele stabilite în proiectul de management vor fi puse în aplicare, iar activitatea sa se va desfăşura într-un mod deschis şi transparent, cu echilibru şi respect instituţional, a menţionat sursa citată.

La eveniment a fost prezent Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a subliniat importanţa promovării unui act de urmărire penală de calitate, precum şi necesitatea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, aspecte de natură să contribuie la consolidarea încrederii cetăţenilor în Justiţie, potrivit unui comunicat al DIICOT.