De unii poate fi considerat nebun, de alții unul dintre cei mai puternici oameni ai Planetei, dar cu siguranță este unul dintre cei mai mari vizionari ai lumii. Elon Musk ocupă locul 27 în topul miliardarilor realizat de Bloomberg. Acesta are o avere de 32 mld. dolari.

Cine este Elon Musk și prin ce a trecut în copilărie?

S-a născut în Pretoria, Africa de Sud, în 1971. Mama sa, Maye Musk, este un model cunoscut, iar tata său, Errol Musk, este de meserie inginer. De mic, Elon Musk a fost fascinat de știință. Era atât de prins în lumea sa încât nu le mai răspundea părinților. Din cauza asta miliardarul a fost considerat surd și, la recomandarea unui doctor, i s-au scos polipii.

Musk a suferit mult în timpul școlii. Deoarece era văzut de colegi ca un tocilar, fiind mereu cu cartea în mână, Elon a fost ținta bullyingului. Actele de violență ale colegilor săi l-au băgat în spital. Fondatorul a fost lovit, împins și bătut crunt până și-a pierdut cunoștința, Deși a avut probleme de sănătate, actele de bullying nu s-au oprit. După ce a stat o săptămână în spital, miliardarul s-a întors la școală unde colegii au continuat să-l agreseze. Acesta a suferit și o operație la nas. Din cauza unei deviații de sept nu a mai putut respira normal.

Agresiunile din copilărie par să aibă urmări și în prezent. Fiind marginalizat, acum, Elon are o mare teamă de singurătate.

„Cand eram copil, mi-am spus un lucru: Nu vreau sa fiu singur niciodata”, spunea miliardarul.

Nici cu tatăl său nu se află în relații bune. Musk îl consideră „o fiinta umană îngrozitoare”. Părinții acestuia au divorțat în 1980, iar Elon a mers să locuiască cu Errol. Marea lovitură a venit în momentul în care s-a descoperit că tatăl său are un copil cu o fostă fiică vitregă.

Cu ajutorul mamei sale, la 17 ani, s-a mutat în Canada pentru studii. În 1992, s-a transferat în SUA la Universitatea Pennsylvania, unde a luat diplome în Economie și Fizică. Ulterior, s-a înscris la Universitatea Standford, California, pentru un doctorat în Fizică.

Și-a cunoscut soția în facultate.

Musk și-a cunoscut soția în timpul facultății și a cucerit-o în momentul în care i-a oferit cardul său pentru ca ea să-și cumpere cărți. El și Justine Wilson s-au căsătorit în 2 000 și au împreună cinci copii, după ce au pierdut primul copil la câteva săptămâni de la naștere.

În 2008, Elon și Justin au divorțat, iar în 2010, miliardarul s-a căsătorit cu actrita Talulah Riley. A urmat un mariaj agitat. Cei doi au divorțat, s-au recăsătorit, iar în final s-au despărțit definitiv.

Musk a avut o relație și cu fosta soție a lui Johnny Depp, Amber Heard. Cei doi s-au despărțit din cauza programului aglomerat.

Prima sa companie, o noutate pentru ziarele americane. Cum arată drumul spre succes?

A abandonat studiile și a pus bazele primei sale companii-Zip2 Corporation, împreună cu fratele său. Ulterior, Musk a creat prima bancă online, X.com, a cumpărat McLaren, celebra echipă de Formula 1 și a fondat PayPal, o companie care le permitea oamenilor să facă plățile pe internet sau pe e-mail. Pay Pal a schimbat total comerțul online. Nu a durat mult până când eBay a cumpărat compania pentru 1.5 miliarde de dolari.

În 2002, Elon Musk a fondat Space Exploration Technologies sau SpaceX în Hawthorne, California. Acesta își dorea să creeze rachete spațiale la prețuri mai accesibile. În 2002, și-a îndeplinit primul vis. După mai multe încercări eșuate, fondatorul a trimis provizii către Staţia Spaţială Internaţională cu ajutorul navetei spațiale Dragon. Următorul său pas era unul mai ambițios. Elon și-a propus să trimită oameni în spațiu.

A fost plătit de NASA pentru a produce mai multe rachete.

A urmat perioada de glorie. Elon Musk a venit la conducerea Tesla. Musk dorea să producă masini electrice la prețuri accesibile. Acesta a finantat compania cu 7,5 milioane de dolari.

Elon s-a ocupat de dezvoltarea primului model Roadster, prima mașină sport 100% electrică. Recent, compania a lansat noul crossover Tesla Model Y și are în plan lansarea unui pick-up.

Visul măreț al miliardarului, o nebunie?

 Cu bani proprii, tocilarul din copilărie avea să creeze un fenomen. Miliardarul a produs cea mai puternică rachetă din lume, Falcon Heavy. Aceasta fost trimisă în spațiu. Racheta avea la bord o mașină Tesla roșie, cu un manechin în interior, poreclit Starman.

“Aș vrea să mor pe Marte, dar nu la impactul cu solul”, mărturisea Musk.

Elon Musk și-a propus să cucerească Planeta Roșie. CEO-ul Tesla a stabilit deja prețul unui bilet pentru o călătorie pe Marte. Între 100.000 și 500.000 de dolari ar putea plăti pământenii pentru o astfel de călătorie.

”Va fi suficient de ieftin ca oamenii în țările avansate economic să-și vândă casele de pe Pământ și să se mute pe Marte, dacă asta vor” a spus Elon Musk.

Mai mult, fondatorul SpaceX vrea să se mute acolo. Acesta spune că are 70% șanse pentru a reuși. Totuși, Musk este conștient că o astfel de experiență i-ar putea fi fatală, dar a precizat că va munci pentru a construi o bază acolo.

„Știu exact ce trebuie să fac. Plănuiesc să mă mut acolo. Noi considerăm că putem să ne întoarcem, dar nu suntem siguri.”, a spus Elon Musk.