Asociația Americană a Inimii susține că aproximativ 80% dintre afecțiunile cardiovasculare, inclusiv bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, pot fi evitate dacă oamenii decid să treacă la o alimentație și un stil de viață cât mai sănătos, scrie Huffington Post.

Există multe mituri legate de sănătatea inimii, mai ales când vine vorba de alimente și alimentație. Așa cum spun unii experți, anumite lucruri legate de alimentație ar putea literalmente să ne salveze viața.

Iată care sunt cele mai importante cinci mituri privind efectul alimentelor asupra sănătății inimii și ce recomandă specialiștii.

Mitul 1: Dieta săracă în grăsimi, cea mai bună pentru sănătatea inimii

Chiar dacă nu mai trăim ca în anii 70, 80, când alimentele de pe piață erau mai sănătoase, fără tot felul de aditivi și conservanți, dr. Steven Masley, profesor la Universitatea din South Florida și autorul cărții „The 30-Day Heart Tune-Up”, a declarat că mulți oameni cred acum că toate grăsimile sunt dăunătoare sănătății inimii.

El a explicat că ar trebui să evităm mai mult grăsimile trans (care se găsesc în alimente de tip fast-food) și grăsimile hidrogenate (care se găsesc frecvent în alimentele supraprocesate), în timp ce grăsimile nesaturate sunt benefice pentru sănătatea inimii.

Acestea se găsesc în pește, ulei de măsline, avocado, nuci și semințe. Studiile științifice au descoperit că o dietă care include grăsimi nesaturate poate reduce riscul unor boli de inimă.

Mitul 2: Ouăle sunt dăunătoare inimii

Masley, care este și nutriționist, spune că mulți dintre pacienții săi evită ouăle, deoarece cred că acestea cresc colesterolul. „De fapt, ouăle nu afectează deloc colesterolul”, spune el. Două studii mari (pe aproximativ 40.000 de bărbați și, respectiv, 80.000 de femei) au constatat că un ou pe zi nu are legătură cu creșterea riscului bolilor de inimă.

Un alt studiu, care a comparat dieta oamenilor din Japonia cu a celor din SUA, a constatat că cei din Japonia au un risc mai scăzut de boală coronariană, în ciuda faptului că mănâncă mai multe ouă decât oamenii din SUA. Iată de unde pare să fi apărut confuzia: deși ouăle sunt bogate în colesterol, colesterolul din alimente are un efect mic asupra colesterolului din sânge.

Potrivit lui Masley, alimentele bogate în grăsimi saturate – cârnații și alte cărnuri grase, prăjelile, untul și produsele lactate – sunt principalele vinovate de creșterea colesterolului.

Mitul 3: Carnea roșie trebuie evitată cu orice preț

Cu moderație, carnea roșie poate să nu fie la fel de nocivă pentru sănătatea inimii precum alimentele consumate alături de ea., cum ar fi cartofii prăjiți. Un raport științific publicat în 2019 a sugerat că nu există nicio legătură între carnea roșie și sănătatea inimii.

Autorii raportului au analizat cercetările axate pe impactul consumului de carne roșie asupra sănătății inimii și asupra cancerului. Când mâncați carne roșie, nu uitați să evitați acele produse bogate în grăsimi! Așa cum s-a spus mai sus, cărnurile grase sunt bogate în grăsimi saturate, care au un impact negativ asupra sănătății inimii.

Mitul 4: Dacă luăm medicamente pentru inimă, înseamnă că putem mânca orice

Ar fi ideal pentru oricine să ia o pastilă și apoi să facă tot ce dorește, fără nicio consecință asupra corpului. Masley susține că unii dintre pacienții săi, care iau medicamente precum statine (medicamente care scad colesterolul), sunt convinși că pot acum să mănânce orice. El avertizează că nicio pastilă, oricât de miraculoasă ar fi, nu poate echivala cu o dietă și un stil de viață sănătos.

O dietă bogată în alimente sărace în nutrienți și lipsa mișcării subminează statinele, făcându-le să nu funcționeze la fel de bine. Un raport științific care a analizat 69.000 de oameni a constatat că, deși statinele pot fi benefice în prevenirea bolilor de inimă, nu sunt asociate cu un risc mai scăzut de deces legat de bolile de inimă.

Mitul 5: Schimbarea dietei nu e de ajuns pentru a inversa daunele pe care deja le-am provocat inimii

Niciodată nu e prea târziu pentru a începe să avem grijă de inimă. Chiar dacă ați fost diagnosticat cu o boală de inimă, dieta sănătoasă și obiceiurile de viață pot reduce impactul ei. „Am avut pacienți cu operații pe cord, care și-au îmbunătățit sănătatea după ce au început să acorde atenție dietei și stilului de viață”, a spus el.